Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen säger ja till covidpass i långväga trafik

Sveriges Bussföretag är positivt till användning av covidbevis i den långväga busstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Regeringens förslag till smittskyddsåtgärder (klicka här) i den långväga kollektivtrafiken välkomnas av bussföretagen. ”Det är positivt att smittskyddsåt-gärderna är mer allmänt hållna än de som regeringen införde tidigare i år och som inte tog hänsyn till varje företags förutsättningar”, säger Anna Grönlund, branschchef i Sveriges Bussföretag.

Bussföretagen har nu lämnat sitt remissvar till regeringen på de förslag till smittskyddsåtgärder som regeringen nyligen la fram. När det gäller den långväga kollektivtrafiken innebär regeringens förslag att trafikföretagen själva får besluta om anpassningar av verksamheten, exempelvis begränsningar av antalet passagerare och andra åtgärder för att minska smittspridning. Dessutom får trafikföretagen möjlighet att använda vaccinationsbevis i den långväga kollektivtrafiken, men varje trafikföretag får själv avgöra om de vill göra det.

– Det är positivt att smittskyddsåtgärderna är mer allmänt hållna än de som regeringen införde tidigare i år och som inte tog hänsyn till varje företags förutsättningar, framförallt hur fordonen är utformade, utan endast begränsade antalet sittplatser. Det är företagen som kan sin verksamhet bäst och därför är det rimligt att de har inflytande över hur åtgärderna för minskad smittspridning kan genomföras på ett bra sätt, kommenterar Anna Grönlund.

Från bussföretag som kör långväga trafik, främst expressbussar, har Sveriges Bussföretag fått veta att man är positiv till att använda vaccinationsbevis, i synnerhet om alternativet är att införa en generell begränsning av antalet platser som får säljas. Bussföretagen menar också att vaccinationsbevisen kan bidra till en ökad trygghet för resenärerna, även om det finns vissa praktiska utmaningar i kontrollerna.

– Vaccinationsbevisen kan för de företag som önskar vara ett bra verktyg för att öka tryggheten för resenärerna. Det är också positivt att det är upp till varje företag att själv besluta om man vill nyttja möjligheten då förutsättningarna ser olika ut, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)