Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler stängda framdörrar på gång

Aktuellt igen på allt fler håll i landet. Foto: Ulo Maasing.

Landets största bussföretag, Nobina, har beslutat att deras bussar ska ha stängda framdörrar i hela landet om trafikhuvudmännen går med på det, skriver Kommunalarbetaren. Företaget har tillsammans med skyddsombuden tagit fram åtgärder för hur man ska agera utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Även andra stora bussföretag är inne på samma linje.

– Vi har en gemensam åtgärdstrappa, framtagen i samverkan med vår skyddsorganisation i fas tre smittspridningen, enligt Folkhälsomyndighetens definition. Där är vi nu, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon till tidningen.

På tisdagen beslutade Skånetrafiken att stänga framdörrarna på bussarna. Nobina kör där bland annat stadstrafiken i Malmö.

I Storstockholm har skyddsombud hos Keolis och Transdev vänt sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om stängda framdörrar, rapporterar lokaltidningen Mitti.

– Förarna är oroliga, folk kommer nära och blippar, de hostar och nyser. De tar inte restriktionerna på allvar, knappt någon bär munskydd. Vi har en samsyn med arbetsgivaren i den här frågan, men den ägs av trafikförvaltningen (SL) som ju vill säkra intäkterna, säger Esmail Darrehshourian, skyddsombud vid Keolis, till Mitti.

Även Arriva i Storstockholm är berett att stänga framdörrarna om det sker i dialog med trafikhuvudmannen SL och samordnat med övriga bussbolag i regionen.

Förutom Skånetrafiken, som på tisdagen fattade beslut om stängda framdörrar, har dörrarna stängts även på bussar i bland annat Luleå, Boden, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)