Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt krisstöd välkomnas av bussföretagen

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Det är mycket bra att regeringen nu förlänger krisstöden till och med februari. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på tisdagen att förlänga omställningsstödet till företagen med anledning av den fortsatta pandemin och de åtgärder och restriktioner som nu införs. Dessutom höjs takbeloppet för omställningsstöd. Åtgärderna välkomnas av Sveriges Bussföretag.

Sedan tidigare aviserade regeringen att man förberedde en utökning av företagsstöden med anledning av pandemins påverkan på jobb och företag. Då förberedde regeringen en utökning av stödet med upp till fyra månader, det vill säga december 2021 – mars 2022.

Strax innan jul meddelade regeringen att stöden kommer att aktiveras för december och januari. På tisdagen meddelade regeringen att stöden även kommer att aktiveras för februari månad.

– Mycket bra att regeringen nu förlänger krisstöden till och med februari. Med tanke på att man i veckan stramat åt restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19 ser de svenska bussföretagen ett minskat resande. För att Sverige ska kunna ha en robust persontransportsektor även efter att pandemin klingat av är det rätt och riktigt att stötta de företag som tappat så stor del av sin verksamhet i denna kris, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Takbeloppet för omställningsstödet kommer att höjas till det högsta möjliga enligt EU:s statsstödsregler för den här typen av stöd, vilket är ungefär 117 miljoner kronor. Den nya nivån kommer gälla för stödperioder från och med december 2021.

Precis som tidigare ska omställningsstödet kunna användas av företag som har haft ett omsättningstapp som överstiger 30 procent jämfört med en referensperiod. Företag kommer kunna få upp till 70 eller 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader ersatta, beroende på företagets storlek. I likhet med tidigare kommer löner och hyror att vara stödgrundande fasta kostnader.

Regeringen har som en del av förberedelserna redan skickat in en statsstödsansökan till EU-kommissionen. En utökning av omställningsstödet och en höjning av takbeloppet i detta stöd förutsätter att kommissionen godkänner denna ansökan.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)