Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varning för minskad kollektivtrafik på grund av smittspridning (uppdaterad)

Region Västmanland varnar för att smittspridningen kan tvinga fram nerdragen busstrafik. Foto: Svealandstrafiken.

Den ökade smittspridningen av covid-19 kan inom kort påverka busstrafiken och serviceresorna i Västmanland, varnar regionen. Frånvaron bland förarna och övrig personal är hög och Kollektivtrafikförvaltningen i Västmanland ser en risk i att det kan komma att bli värre i takt med att smittan ökar.

– Vi får signaler från både Svealandstrafiken och våra entreprenörer inom serviceresor att personalläget är ansträngt. Även våra tågbolag har många sjukskrivningar just nu och där påverkas redan trafiken med inställda avgångar. Vi ser nu en risk att även busstrafiken och våra serviceresor kan komma att påverkas, säger Arne Andersson, direktör för Kollektivtrafikförvaltningen.

VL har nu tagit fram en plan över vilken trafik man ska prioritera när alltför många förare är frånvarande på grund av sjukdom. Generellt gäller att det blir färre avgångar på linjer som har täta turer.

– Vi hoppas så klart att vi inte kommer behöva justera den planerade trafiken och vi följer utvecklingen dagligen. Vi och våra entreprenörer gör allt vi kan för att trafiken inte ska påverkas, men om så sker hoppas och tror jag att det finns en förståelse hos våra resenärer, säger Arne Andersson.

Västmanland är inte ensamt om att drabbas av hög sjukfrånvaro som påverkar eller riskerar att påverka trafiken. I Värmland har många bussturer blivit inställda den senaste tiden.

Sjukdom, vab och familjekarantän gör att nästan var tionde bussförare är hemma istället för att köra buss. Just nu ställer Värmlandstrafik in mellan 40 och 50 turer om dagen av den anledningen.

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)