Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pengar till flyg men inga nya stöd till kollektivtrafiken

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på tisdagen: pengar till flyg men inte miljardblödande kollektivtrafik.

Totalt 126,5 miljoner miljoner i ökat stöd till de regionala flygplatserna, men inga nya pengar till kollektivtrafiken utlovade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en presskonferens på tisdagen. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna väntas i år tappa närmare nio miljarder i biljettintäkter på grund av pandemin och olika restriktioner. ”Miljoner till flyget borde vara miljarder till kollektivtrafiken”, kommenterar Kristoffer Tamsons (M) ordförande för SL, Svensk Kollektivtrafik samt Mälardalstrafik.

Kollektivtrafiken i Sverige väntas förlora över 23 miljarder i biljettintäkter under 2020, 2021 och 2022 på grund av pandemin och de rekommendationer och restriktioner som myndigheter och regeringen har beslutat om.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik räknar i sina prognoser för 2021 med att de totala förlusterna blir 7,3 miljarder under fjolåret. 2020 var intäktstappet sju miljarder. Årets väntade intäktstapp blir 8,7 miljarder.

Av de totalt 23 miljarderna har regeringen kompenserat de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för sju miljarder: tre miljarder för 2020, tre miljarder för 2021 och en miljard som är aviserad för 2022 – alltså mindre än en tredjedel av intäktsförlusterna.

Några nya stödpengar till kollektivtrafiken hade inte Tomas Eneroth med sig på presskonferensen. Istället vill regeringen ge 100 miljoner i ett tillfälligt ökat driftstöd för driften av regionala flygplatser samt 26,5 miljoner till flygtrafikledning på dessa flygplatser.

– Miljoner till flyget borde vara miljarder till kollektivtrafiken. Infrastrukturministern borde se till helheten och kompensera kollektivtrafiken fullt ut för regeringens restriktioner. Annars riskerar det regionala flyget snart att gå miste om den regionala kollektivtrafiken som förser flyget med resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för Svensk Kollektivtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)