Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Elbusstillverkaren Ebusco har tecknat ett ramavtal som kan innebära leverans av upp till 800 elbussar till Deutsche Bahn. Bild: Ebusco.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men den här gången också med perspektiv från Sydamerika. Denna gång: Holländska Ebusco kan få order på upp till 800 elbussar; Transdev storsatsar på elbussar i Sydamerika; 111 nya elbussar i trafik sydväst om Amsterdam.

Nederländerna: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco har tecknat ett stort ramavtal med det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn (DB) om leverans av elbussar. Som mest kan Ebusco få leverera 800 elbussar av olika modell till Deutsche Bahn.

Enligt ramavtalet ska Ebusco vara den primära leverantören av emissionsfria bussar till Deutsche Bahn under åren 2023 – 2024 med en option för en förlängning ett år i taget även för 2025 och 2026. Bussarna ska sättas i trafik på olika håll i Tyskland. Enligt avtalet ska DB avropa cirka 260 bussar från Ebusco om DB vinner vissa trafikupphandlingar – och som mest alltså cirka 800 batterielektriska elbussar.

Transdevföretag sätter den här månaden in ytterligare 406 elbussar från BYD/Superpolo i trafik i Colombias huvudstad Bogotà. Bild: Superpolo.

Colombia: Det internationella kollektivtrafikföretaget Transdev sätter inte mindre än 406 nya elbussar i trafik i Colombias huvudstad Bogotá under den här månaden. Bogotá har som mål att gå över till en helt emissionsfri bussflotta. De 406 nya elbussarna kompletterar stadens befintliga elbussflotta om 1 061 elbussar.

Bussarna är tillverkade av kinesiska BYD med karosser från den colombianska busstillverkaren Superpolo som i sin tur ägs av brasilianska Marcopolo..

De nya bussarna ska baseras i en helt ny bussdepå på 40 000 kvadratmeter, vilket är den största elbussdepån utanför Kina. Av de nya bussarna har 271 en passagerarkapacitetpå 50 personer och 135 en kapacitet på 80 passagerare. Trafiken ska köras av företaget Green Móvil som ägs av samriskbolaget Fanalca-Transdev.

Nederländerna: Det är inte bara i Sydamerika som Transdev utökar sin elbussflotta den här månaden. Det sker också i Nederländerna där Transdevägda Connexxion nyligen satte ytterligare 111 elbussar i trafik i regionen kring Amsterdams internationella storflygplats Schiphol som var tidigt ute med elbusstrafik i stor skala (klicka här). Redan 2018 sattes 100 elbussar i trafik där.

Nu är elbussarnas antal i regionen uppe i 206. Leverantör av de 111 nya bussar som nu har satts i trafik är holländska Ebusco.

Nederländerna har ett mycket ambitiöst program för emissionsfri kollektivtrafik. Från 2025 får endast emissionsfria bussar köpas in till kollektivtrafiken och 2030 ska alla bussar i landets kollektivtrafik vara utsläppsfria.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)