Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samtrans: Fyra miljoner coronatester och 230 teststationer på två år

Nobinaägda Samtrans Omsorgsresor avslutade på torsdagen sitt uppdrag för Folkhälsomyndigheten. Foto: Samtrans Omsorgsresor.

Efter att ha utfört fyra miljoner covid-19-tester, bemannat mer än 230 teststioner över hela landet och packat 3,6 miljoner provtagningskit avslutade på torsdagen Nobinaägda Samtrans sitt uppdrag från Folkhälso-myndigheten.  Samtrans är en del av Nobina Care och har under pandemin bistått tretton regioner.

Företagets provtagningsverksamhet har sysselsatt över 1 000 personer. Under pandemin registrerades Samtrans som vårdgivare och utvecklades till en ledande rikstäckande aktör för mobil omsorg, med beredskap att ta sig an samhällets svåra utmaningar.

Den 24 april 2020 startade Samtrans Omsorgsresor tillsammans med It-företaget Infosolutions den första mobila provtagningsstationen, en drive-in-station, utanför det dåvarande fältsjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö (klicka här). Efterhand anslöt sig tretton av landets 21 regioner och ville ha hjälp med provtagning. Konceptet med egenprovtagning vid drive-in-stationer visade sig vara ett smidigt och effektivt sätt för medborgarna att testa sig. Samtidigt utlokaliserades hemleveransbilar som ett komplement. Samtrans bistod också med sjukvårdsutbildad personal på regioners vårdcentraler.

I samarbete med Ambulanssjukvården i Stockholm (AISAB) fick Samtrans förfrågan om att avlasta den kraftigt ansträngda ambulanssjukvården med transporter av covid-19-smittade personer. 90 frivilliga Samtransförare utbildades i smittskydd och i samarbete med Försvarsutbildarna utfördes 10 000 sjuktransporter av smittade personer i Region Stockholm.

– Vi har i grunden omsorg som kärnverksamhet, nu var det dags att utveckla den från transport till mobil omsorg. En helt unik omställning, både för oss och för hela vår bransch, säger Eric Steijer, Marknadschef på Samtrans Omsorgsresor.

Foto: Samtrans omsorgsresor.

I januari 2021 upphandlade Folkhälsomyndigheten storskalig nationell testning av covid-19. Samtrans tillsammans med Infosolutions och Apoteket fick då i uppdrag av ett flertal regioner att skyndsamt bistå i arbetet att säkerställa en utbyggnad av kapacitet för storskalig provtagning.

– Att vi som relativt litet bolag i sammanhanget har lyckats erbjuda samhället rikstäckande provtagningskapacitet och beredskap, är något vi är stolta över. Nyckel till framgången är främst vår snabba och flexibla förmåga att hitta logistiklösningar och anpassa vårt erbjudande utifrån behoven som funnits, säger Eric Steijer.

På uppdrag av Region Stockholm har Samtrans Omsorgsresor även ansvarat för assisterad drop-in-provtagning i utsatta områden. Företaget har haft lera avgörande uppdrag under pandemin. Bland annat har man bistått skolor i Stockholm med gurgeltester, för att möjliggöra smittspårning bland elever. Samtrans har även på uppdrag av region Stockholm drivit provtagningen på Arlanda för att möjliggöra testning av personer som kommit in i landet, direkt vid ankomst.

Och på torsdagen avslutades uppdraget för Folkhälsomyndigheten.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)