Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samordnare ska underlätta satsningar på batteriproduktion och elektrifiering

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillsätter en särskild samordnare som ska underlätta fordonsindustrins satsningar på batteriproduktion och elektrifiering.

Regeringen tillsätter en särskild samordnare för att underlätta de stora etableringar som fordonsindustrin planerar för en grön omställning. Det gäller bland annat Volvokoncernens planerade batterifabrik i Mariestad (klicka här) och Scanias batterisatsning i Södertälje, likaså Volvo Cars och Norhvolts gemensamma gigafabrik och forsknings- och utvecklingscenter för batterier i Göteborg Samordnarens uppgift blir att på olika sätt underlätta etableringarna. Både Volvokoncernen och Scania välkomnar regeringens beslut som presenterades av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vid en pressträff på måndagsmorgonen.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Samordnaren får i uppdrag att koordinera de olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar, framför allt när det gäller batteriproduktion, sa näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Investeringarna innebär enligt näringsministern komplexa utmaningar inom exempelvis infrastruktur, innovation, energitillförsel, tillstånd, kompetensförsörjning och tillgång till bostäder i de kommuner och regioner som berörs. Samordnaren ska bidra till att skapa goda förutsättningar för att förverkliga satsningarna från fordonsindustrin.

– Jag tycker det är till lika delar klokt och välkommet att en nationell samordnare tillsätts. Volvokoncernen vill accelerera omställningen till hållbara transport- och infrastruktursystem, och battericellsproduktion är en viktig del i detta. Att ha en samordnare för denna framväxande industri kommer att bli hjälpsamt i de processer kring etableringar som nu pågår på flera orter i Sverige, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef Volvokoncernen.

– Regeringens initiativ med en nationell samordnare är oerhört välkommet. Scanias ambition är att vara ledande i elektrifieringen av tunga fordon, och vår miljardinvestering i batterimonteringsfabriken i Södertälje som kommer att stå klar nästa år är ett viktigt led i detta. Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv, säger Christian Levin, vd för Scania och Traton.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)