Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Välkomna förslag men bekymmersamt om vägarna

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar flera punkter i tisdagens regeringsförklaring, Men man är samtidigt orolig för att vägunderhållet inte lyfts fram, vare sig i regeringsförklaringen eller i Tidöavtalet mellan (M), (SD), (KD) och (L).

– Jag vill börja med att gratulera Ulf Kristersson och de tillträdande statsråden i den nya regeringen. Sverige har stora transportpolitiska utmaningar. Det är därför mycket positivt att den nya regeringen visar upp en positiv inställning till både företagande och möjligheterna att transportera människor och varor i hela landet. För vår näring är det särskilt välkommet att drivmedelspriserna ska sänkas, att reduktionsplikten görs mer konkurrenskraftig och att en rejäl satsning på elektrifiering ska genomföras, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten i en första kommentar.

– Mer bekymmersamt är att det varken i regeringsförklaringen eller Tidöavtalet lyfts satsningar på vägunderhåll. I regeringsförklaringen tog statsminister Ulf Kristersson upp behov av underhållsatsningar på järnvägen, men missade helt att lyfta det bedrövliga skick som stora delar av Sveriges statliga vägnät befinner sig i. Transportföretagen är oroliga över detta utelämnande. Vi förväntar oss mer av den nya regeringen, säger Marcus Dahlsten och fortsätter:

– Sveriges vägunderhållsskuld ökar för varje år, vilket gör att vi både riskerar vår samhällsberedskap liksom konkurrenskraft. En ny regering måste omprioritera och öka satsningarna på infrastruktur. Enligt Transportföretagens analys skulle det behövas minst två miljarder kronor extra per år till vägunderhållet bara för att stoppa ett fortsatt förfall.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)