Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus och Shell i samarbete om flytande biogas och HVO

I juli förra året började FlixBus testa expresstrafik mellan Stockholm och Oslo samt i Nederländerna med bussar som drivs med flytande biogas. Nu inleder man ett samarbete med oljebolaget Shell. Foto: FlixBus.

Expressbussjätten Flixbus och det stora oljebolaget Shell inleder ett samarbete för att utveckla användningen av alternativa drivmedel i den långväga busstrafiken. Parterna har undertecknat ett avtal om ett strategiskt partnerskap för att gemensamt arbeta för att skapa den infrastruktur som behövs för att ställa om den långväga busstrafiken till drivmedel som flytande biodiesel, HVO, vätgas och el.

Målet är att senast uppnå netto-nollutsläpp. I den avsiktsförklaring som FlixBus och Shell har undertecknat säger företagen att man ”ser en stor potential i en långvarig, gemensam planering och etablering av den nödvändiga infrastrukturen”.

Som ett förstaprojekt inom ramen för det strategiska partnerskapet avser Shell och Flix att i större skala köra expressbussar som drivs med flytande biogas. Under de närmaste två åren ska upp till 50 bussar i FlixBus flotta ställas om till flytande biogas producerad från restprodukter och avfall i jordbruket.

Sommaren 2021 startade FlixBus på försök långlinjetrafik med en biogasdriven buss i sin trafik mellan Stockholm och Oslo och i samarbete med busstillverkaren Scania och FlixBus´ partner Molkom Buss samt gasleverantören Gasum (klicka här). Samtidigt startade FlixBus en andra biogasdriven expressbusslinje i Nederländerna.

Den buss som Molkom Buss satte i trafik är en Scania Interlink med en räckvidd på cirka 1 000 kilometer på en tank flytande biogas. Den första utvärderingen av projektet var positiv (klicka här).

– Det är vår uppgift att göra resandet så hållbart som möjligt och erbjuda intelligenta och miljövänliga mobilitetslösningar. Tillsammans med vår partner Shell utforskar vi användningen av alternativa drivmedel. I synnerhet biogas är ett stort steg framåt, inte bara därför att CO2-emissionerna minskas avsevärt, utan också därför att det bidrar till att återanvända organiskt avfall och minska avfallsdeponeringar. Vi är beslutna att i stor skala införa den här tekniken i vår trafik, säger Fabian Stenger, driftschef hos FlixBus moderbolag Flix.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)