Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt återhämtning för färjetrafiken

Trafiken till och från de finska hamnarna bidrog mest till ökningen av färjeresandet under tredje kvartalet. Foto: Viking Line.

Resandet med färjorna till och från svenska hamnar fortsätter att återhämta sig. Under tredje kvartalet i år uppgick det totala antalet passagerare i svenska hamnar till cirka 10 miljoner. Det är en ökning från 7,6 miljoner passagerare samma kvartal 2021. Den stora återhämtningen efter pandemin har utrikestrafiken stått för. Gotlandsfärjorna ligger till och med på en lägre nivå än förra året, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

– Färjetrafiken till och från utländska hamnar fortsätter att återhämta bortfallet av passagerare som vi såg i början av pandemin. Resandet ligger dock fortfarande cirka 15 procent under nivåerna innan pandemin, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har ökat betydligt mer än i inrikestrafiken, från knappt 6 miljoner till drygt 8 miljoner passagerare jämfört med samma period förra året. Trafiken till och från de finska hamnarna bidrog mest till ökningen med cirka en miljon fler resenärer. Näst mest bidrog Öresundstrafiken med 700 000 fler passagerare än motsvarande kvartal 2021.

Antalet passagerare i inrikes trafik, dvs främst trafik till och från Gotland, minskade med elva procent, från 2,0 miljoner passagerare till 1,8 miljoner passagerare i hamnarna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)