Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Milence laddar bussar och lastbilar i Europa

Med ett nytt laddsystem, MCS, kommer det att gå mycket snabbt att ladda långfärdsbussar och lastbilar. Foto: Ulo Maasing.

Det samriskföretag som Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton Group (MAN, Scania) aviserade för ett år sedan har nu kommit igång med sin verksamhet under namnet Milence. Företaget ska nu bygga ut Europas första storskaliga, offentliga laddnätverk för bussar och tunga lastbilar, oavsett märke på fordonen.

Inledningsvis kommer Milence att fokusera på att etablera laddplatser i Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Belgien, Spanien, Italien, Norge och Sverige. Under de närmaste fem åren planerar Milence även att bygga laddstationer i Storbritannien, Danmark, Polen; Österrike, Schweiz, Tjeckien och Portugal.

De tre fordonsjättarna enades om den gemensamma satsningen i december förra året och bildade samriskbolaget i juli 2022 (klicka här).

Milence kommer att bygga och driva minst 1 700 högpresterande offentliga laddpunkter i Europa tills år 2027 och på så vis stödja och påskynda övergången till koldioxidfria tunga fordon i Europa. Med 500 miljoner euro (cirka 550 miljoner kronor) i initial finansiering kommer Milence leverera hållbar energi till alla batteridrivna tunga lastbilar och turistbussar, oavsett märke.

Samtidigt som laddnätverket byggs ut kommer ny laddteknik, MCS (Megawatt Charging System) som kan göra det möjligt att ladda exempelvis en långfärdsbuss på en kvart för 400 kilometers körning (klicka här).

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)