Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

M: Skicka SL-bussar till Ukraina

Kristoffer Tamsons (M): SL bör donera bussar till Ukraina. Foto: Ulo Maasing.

Moderaterna i Region Stockholm vill att SL i Storstockholm donerar bussar till Ukraina. Av de drygt 2200 bussar som i dag rullar i SL-trafiken äger SL själva över 100 bussar enligt M. Det är bussar som Moderaterna nu vill att Trafikförvaltningen undersöker om de går att donera till Ukraina. ”Vår förbannade skyldighet”, säger Kristoffer Tamsons(M), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Som en följd av det ryska angreppet på Ukraina lider landet en stor brist på skolbussar. Många skolor har blivit skadade av ryska attacker och eleverna måste bussas till andra skolor för att få undervisning.

Över 2 800 skolbyggnader har blivit skadade eller förstörda och skolgången har blivit påverkad för 5,7 miljoner barn.

– När civil infrastruktur i Ukraina blir måltavla för ryska angrepp är det vår förbannade skyldighet att göra vad vi kan. Därför vill Moderaterna att SL donerar bussar till Ukraina, säger Kristoffer Tamsons.

– Både trafikföretag och regioner runt om i Sverige borde kunna göra samma sak. Jag vill därför uppmana fler att se över om de kan avvara bussar eller annan utpekad utrustning som Ukraina är i behov av.

Enligt EU-kommissionen har medlemsländerna i EU donerat över 200 bussar till Ukraina. Bland annat från länder som Finland och Lettland och inte minst som del av EU-programmet School buses for Ukraine (klicka här).

Bussmagasinet har tidigare uppmärksammat bland annat de donationer av bussar som finska Koivison Auto gör (klicka här).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)