Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fjorton SL-bussar kan doneras till Ukraina

Anton Fendert (MP), trafikregionråd i Region Stockholm.

Upp till fjorton SL-bussar kan komma att doneras till Ukraina. Det uppger på fredags-eftermiddagen trafikregionrådet Anton Fendert (MP) i Region Stockholm. Innan bussarna kan skickas för att användas som skolbussar i Ukraina måste dock MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gå igenom dem och se att de uppfyller de krav och behov som finns i Ukraina. ”Jag hoppas att bussarna kan skickas skyndsamt”, säger Anton Fendert till bussmagasinet.

– I Region Stockholm bedriver vi ett löpande arbete för att se hur vi kan stötta Ukraina. EU har vädjat om att donera skolbussar till landet, och vi har också sett det upprop som Sveriges Bussföretag har gjort om att donera bussar till landet, berättar Anton Fendert.

Han uppger att SL, alltså trafikförvaltningen i Region Stockholm, har identifierat fjorton bussar som SL har möjlighet att skicka.

– Det handlar om äldre bussar som har gått i ersättningstrafik för Roslagsbanan och annan SL-trafik och som vi kan köpa loss från Transdev för ett förmånligt pris. Innan de kan sändas iväg måste dock MSB säkerställa att de är lämpade för skoltrafiken i Ukraina och svarar upp mot behoven där säger Anton Fendert.

– Jag kan för ögonblicket inte säga hur snabbt det MSB kan göra sin bedömning men hoppas att det blir skyndsamt, säger Anton Fendert.

– Jag välkomnar att vänsterstyret nu backar från sitt nej och väljer att följa Moderaternas förslag och linje. Ukraina förtjänar att vi agerar och inte försenar viktigt stöd. Nästa steg är att trafiknämnden skyndsamt sammankallas och upphäver det tidigare olyckliga beslutet om att inte inventera och sända bussar till Ukraina, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

Bakgrunden är att det ryska angreppskriget på Ukraina har drabbat civilbefolkningen hårt. Inte minst gäller det barnen. Över 2 800 skolor har blivit skadade eller förstörda. 5,7 miljoner barn har fått sin skolgång påverkad.

En följd av detta är att många barn måste åka långt för att kunna komma till en fungerande skola. Och då behövs bussar. EU-kommissionen har lanserat ett projekt för privata och offentliga aktörer ska kunna donera skolbussar till Ukraina. Satsningen är en del av ett större initiativ för att stötta utbildningssystemet i Ukraina där EU bland annat har donerat 100 miljoner euro för återuppbyggnad av skolor. EU går också in med 14 miljoner euro specifikt för skolbussprojektet.

Hittills har 240 bussar blivit donerade – Finland har till exempel redan skickat ett flertal bussar. Andra länder som har skickat bussar är Estland, Litauen och Luxemburg. Från Sverige har hittills inga bussar donerats, men nu blir SL först ut med att på det här sättet stötta Ukraina.

Projektet administreras genom EU:s civilförsvarsmekanism som har etablerade kontakter i Ukraina. I Sverige sker detta genom MSB.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

 1. Hej,
  Angående bussar till Ukraina!

  Undertecknad har sedan 1992 kört över 100-talet hjälptransporter med buss till Ukraina.
  och därför har stor erfarenhet av tillvägagångsättet vid färjor, tullar och vägval. jag kan som volontär ställa upp som chaufför och hjälpa till med transporten av bussar till Ukraina.

  Jag har även flera kontakter med personer här i Borås-området som på samma sätt volontärt kan hjälpa till att transportera bussar till Ukraina.

  P.S. Skulle det finnas möjlighet att ta med sjukvårdsmateriel och kläder, så finns det mycket material här i vårt lager.

  Med hälsning Björn Lénberg, Frufällan. Mobilnr. 0706-456538

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)