Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fängslande bussresor i Tyskland

En specialbyggd buss från Volvo/Kiitokori till kriminalvården i Tyskland. Bild: Kiitokori.

Volvo Bussar i Tyskland och det finska företaget Kiitokori Oy har i samarbete byggt två bussar för bokstavligt talat fängslande resor. Resenärerna färdas i avskilda kupéer med ovanligt tålig inredning och slipper trängas med andra. Komforten är dock begränsad.

Inredningen i bussarna till tysk kriminalvård är robust och stryktålig. Varje resenär har en egen hytt eller cell. Foto: Kiitokori.

Den ena av bussarna som Volvo och Kiitokori har byggt ska användas av den tyska kriminalvården, Bundesministerium der Justiz, den andra av polisen.

Men bussarna är knappast avsedda för turistresor, utan för transporter av interner och gripna. Utsikten för passagerarna är begränsad.

Hytterna, cellerna, är knappast luxuösa. Foto: Kiitokori.

Inredningen i bussarna är stryktålig men föga luxuös. Självklart är alla passagerarplatser utrustade med säkerhetsbälten.

Via monitorer kan samtliga ”hytter” övervakas av personalen ombord vilket bidrar till både personalens och passagerarnas säkerhet.

Personalen ombord kan via monitorer övervaka allt som sker i bussarna. Bild: Kiitokori.

Finska Kiitokori började tillverka busskarosser 1984 men har sedan slutet av nittiotalet varit helt inriktat på att bygga specialfordon: bokbussar, sjukvårdsbussar, förskolebussar och, som i det här fallet, bussar för säkerhetstjänster som polis och kriminalvård.

1984 köptes Kiitokori av en annan finsk busskarossör, Ajokki, som något år tidigare hade köpt en annan tillverkare av specialkarosser samt Delta Plan. 1986 köptes Ajokki Group av en privatperson, Ilmari Mustonen, och 1989 slogs Ajokki Group samman med det redan tidigare av Mustonen ägda Wiima Oy. Därmed bildades Carrus Oy.

När Volvo Bussar 1998 förvärvade Carrus ingick inte Kiitokori i affären utan företaget har sedan dess varit helt inriktat på att tillverka specialfordon.

Sedan dess har Volvo Bussar sålt Carrus, men de båda företagen har alltjämt ett nära samarbete. Carrus bygger således Volvos dubbeldäckare, 9700 DD.

Även den tyska polisen har fått en specialbyggd buss för transport av gripna. Foto: Kiitokori.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)