Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Misstänkt miljonfusk med barnbiljetter

Misstänker miljonfusk med barnbiljetter. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken i Jämtland-Härjedalen misstänker att det förekommer ett betydande fusk med barn- och ungdomsbiljetter i kollektivtrafiken. Varje månad säljs mobilbiljetter till resenärskategorin barn, med 50 % rabatt, för cirka 250 000 kronor. Men eftersom sju av länets åtta kommuner köper särskilda ungdomskort för denna resenärskategori borde denna försäljning vara nästan noll, konstaterar regionens kollektivtrafiknämnd. Nämnden drar slutsatsen att det är resenärer som inte är berättigade till rabattbiljetterna som köper dessa.

Det misstänkta fusket kostar regionen minst tre miljoner i uteblivna intäkter. Nu planerar regionen att skärpa biljettkontrollerna.

Tidigare köpte Länstrafiken in biljettkontroller, men under pandenmin upphörde kontrollerna. I februari i år köpte länstrafiken in kontroller av Securitas, något som fick stort medialt genomslag och, bedömer regionen, troligen påverkade intäkterna positivt. Nu vill man införa biljettkontroller i egen regi.

– Det finns en stor potential att öka intäkterna genom att säkerställa att kunderna löser rätt biljett, konstaterar regionens kollektivtrafiknämnd.

Taggat som:

2 kommentarer »

 1. Självklart fuskar många ”ärliga Svenssons”!
  Kör buss i Stockholm och vuxna människor där har ofta ett dubbel-pip när de blippar sitt kort. Det vill säga reducerat pris.
  Vad göra åt detta att folk inte vill vara ärliga och betala längre? Märker inte biljettkontrollanterna av denna sorts fusk? Räknar de bara sina blipp som ren inkomst, även om det är en fuskblipp?
  Kollektivtrafik ska vara gratis tycker fuskarna, men många vågar inte planka helt, men om de blippar är det ingen som vet att de fuskar med reducerat pris, men vi bussförare vet, men de själva har ingen aning om att vi vet att de är fuskare.
  Starta en kampanj där ni frågar: ”Vem ska betala din bussbiljett om du själv inte gör det?. Både bussar, bränsle, verkstad, städning och även förarna är inte gratis, så vem ska betala för trafiken om inte du gör det? Alla andra?”.

  • Säkert en hel del fuskare även i Stockholm, men dubbelpip innebär inte nödvändigtvis att resenären fuskar. Sjukpensionärer har ju rätt att resa med SL till reducerat pris. Jämfört med lönearbetare (som ofta kör bil) torde sjukpensionärer också vara överrepresenterade bland bussresenärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)