Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kör elbussarna om – utsläppsfritt störst i EU:s städer

En av Svealandstrafikens elbussar. Elbussarnas andel av nyregistrerade stsdsbussar i EU är nu större än dieselbussarnaas. Foto: Johannes Frandsen.

Nu har elbussarna kört om dieselbussarna i Europas städer. Under det första kvartalet i år såldes för första gången fler batteridrivna stadsbussar än dieseldrivna (inräknat biodiesel) i EU. Andelen nyregistrerade dieselbussar i EU-länderna och Storbritannien har sjunkit kraftigt sedan slutet av 2021.

Sedan senare delen av fjolåret har samtidigt hybridbussarnas andel ökat påtagligt och är nu nästan lika stor hög som batteribussarnas, knappa 30 procent. Gasbussarna står för drygt femton procent av de nyregistrerade stadsbussarna och bränslecellsbussarna fortsätter att vara en marginell produkt.

Det rapporterar ICCT, International Council on Clean Transportation med stöd av siffror från det holländska konsultföretaget Chatrou CME Solutions.

– I över mer än hundra år har förbränningsmotorn regerat överlägset på våra vägar, Men för en liten, men viktig del av transportsektorn, stadsbussarna, har dess välde nu närmat sig slutet, skriver ICCT.

Möjligen är ICCT:s slutsats lite väl optimistisk. Visserligen var hybridbussarnas andel av nyregistrerade stadsbussar i EU och Storbritannien större än dieselbussarnas och bara marginellt mindre än batteribussarnas. Men flertalet av de nya hybridbussarna var lätthybrider, det vill säga bussar med dieselmotor som viktigaste kraftkälla och med en liten hybrid som reducerar bränsleförbrukningen 5 – 10 procent.

Andel av nyregistrerade stadsbussar i EU + Storbritannien. Siffrorna avser stadsbussar med en bruttovikt på minst åtta ton. Statistik från Bulgarien, Slovakien, Malta, Cypern och Kroatien ingår inte. Diagram: ICCT med data från Chatrou CME Solutions.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)