Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på laddmöjligheter för turistbussar klubbade

EU-parlamentet i Strasbourg har nu klubbat krav på laddinfrastruktur för bland annat långväga buss- och lastbilstrafik med elfordon. Foto: Europeiska Parlamentet.

EU-parlamentet har nu sagt ja till nya krav för att göra det möjligt att ladda batteridrivna bussar och lastbilar i långväga trafik, likaså för personbilar. Parlamentet har också godkänt krav på tankmöjligheter för bränslecellsdrivna fordon. De nya reglerna infår i EU:s så kallade ”Fit for 55”-paket eller 55-procentspaket som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990 års nivå.

Enligt beslutet ska laddstationer för bussar och lastbilar finnas på minst var tolfte mil längs hälften av de större vägarna i EU senast 2028. Stationerna ska ha en effekt på mellan 1 400 kW och 2 800 kW beroende på vägen. Tankstationer för vätgas ska finnas på minst var tjugonde mil längs EU:s stomvägnät, det så kallade TEN-T-nätet, senast 2031.

För personbilar ska det finnas laddstationer på minst 400 kW var sjätte mil längs TEN-T-vägarna.

Parlamentets beslut ska godkännas av EU:s ministerråd innan det träder i kraft.

På den svenska marknaden finns idag inga batteri- eller bränslecellsdrivna turistbussar. Såväl MAN som Daimler Buses räknar med att lansera sådana om några år. Tidigare i år avslöjade således MAN att man räknar med att kunna leverera de första eldrivna turistbussarna till utvalda kunder 2026 (klicka här).

Setra och Mercedes-Benz kommer att mot slutet av det här årtiondet ha helt eldrivna turistbussar från Setra och Mercedes-Benz på marknaden (klicka här).

Däremot finns i Europa ett litet antal kinatillverkade elbussar för turisttrafik.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)