Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya trådbussar till Landskrona

Solaris ska leverera nya trådbussar till Landskrona. Bild: Landskrona.

Bussoperatören Keolis har beställt tre nya trådbussar för trafik i Sveriges enda trådbusstad, Landskrona. De nya bussarna trådbussarna levereras i oktober nästa år och kommer att körs av Keolis under tio år.

Bussarna, tolvmeters Solaris Trollino, är specificerade enligt Skånetrafikens krav och har drivlina från tjeckiska Škoda. De nya trådbussarna ersätter befintliga trådbussar, även de från Solaris, som idag körs av Nobina. De nya bussarna är GSR-utrustade ochhar ramp i dörr i såväl fram- som mittdörren samt två handikappytor.

– Det känns synnerligen roligt att få Keolis förtroende och leverera nya trådbussar till Landskrona. Tekniken är beprövad, tillförlitlig och bussarna är konstruerade för många års friktionsfri körning. Solaris har tillsammans med Keolis Sverige och Skånetrafiken grundligt arbetat fram skräddarsydda fordon, säger David Tyrenius, vd för Solaris Sverige.

Det var i januari som det blev klart att Keolis hade vunnit Skånetrafikens upphandling av busstrafiken i Landskrona (klicka här). Även Bergkvarabuss och den nuvarande operatören Nobina lämnade anbud. Trafikstart för det nya avtalet är i december 2024.

Landskrona har Sveriges enda trådbusslinje. Trafiken på denna startade i september 2003 och linjen trafikeras med trådbussar från busstillverkaren Solaris. Samma bussar som vid starten går alltjämt i trafik på trådbusslinjen, men de tre äldsta trådbussarna ska alltså bytas ut nästa år och ersättas av bussar med så kallad slide-inteknik. Det innebär att bussarna också har batterier som gör det möjligt att köra på sträckor som saknar luftledning. Den fjärde trådbussen levererades 2014 och har redan tekniken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)