Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – Internationella elbussnyheter i urval

Iveco Bus ska leverera 205 E-Way elbusssar till Milano. Foto: Ulo Maasing.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Solaris och Iveco Bus delar på jätteorder; Nya klimatanläggningar för elbussar.

Samtidigt ska Solaris leverera 105 Urbino 18 Electric. Foto: Solaris.

Italien: Två busstillverkare, polska Solaris och italienska Iveco Bus, delar på en order om sammanlagt 310 batteridrivna bussar till lokaltrafikföretaget ATM Milano, rapporterar vår italienska kollega Autobusweb. ATM Milano har nu avgjort vilka företag som tilldelas de två största paketen i en upphandling som företaget gick ut med i februari förra året och som sammanlagt omfattade 340 elbussar.

Det första paketet vanns av Iveco Bus som ska leverera 205 batteridrivna tolvmetersbussar av modell E-Way med tre dörrar och komplett underhållspaket. Det andra paketet vanns av Solaris och omfattar 105 batteridrivna 18-meters Urbino 18 Electric ledbussar med fyra dörrar samt service och underhåll på dessa. Ett tredje paket som omfattar upp till 30 tolvmeters elbussar är ännu inte upphandlat.

Solaris har redan tidigare levererat elbussar till ATM Milano, medan ordern innebär en första rejäl inbrytning i staden för Iveco Bus.

Fyra tillverkare lämnade in anbud på hela eller delar av upphandlingen: BYD, Iveco Bus, Solaris, Ebusco och Daimler Buses.

Eberspächer lanserar nya klimatanläggningar för el-bussar, bland annat denna AC138 EVO. Foto: Eberspächer.

Belgien: Nyheterna om vad som kommer att presenteras på världens största bussmässa, Busworld i Bryssel i den 7 – 12 oktober, duggar nu allt tätare. På mässan presenteras inte bara bussar utan mängder av tillbehör, utrustningsdetaljer med mera som behövs i bussbranschen.

Välkända Eberspächer kommer således på Busworld att bland annat presentera två nya klimatanläggningar för hybridbussar och batteribussar. Där är en låg energiförbrukning viktig eftersom det bidrar till ökad räckvidd för bussarna.

Det ena systemet, AC135 AE, är takmonterat och har en inbyggd kompressor samt är avsedd för medelstora och stora bussar. Systemet är helt eldrivet och har en kylkapacitet på upp till 40 kW. En inbyggd kylmodul gör att batteritemperaturen är konstant, vilket enligt tillverkaren ökar livslängd och effektivitet. Eberspächer framhåller också att systemet har låg vikt och energiförbrukning.

Det andra nya systemet, AC138 EVO, kan användas för såväl kylning som för uppvärmning av medelstora och stora bussar och har Eberspächers egen patenterade värmepumpsteknik. Enligt företaget är det innovativa i systemet att det vänder luftströmmen i stället för köldmediet. Resultatet är en mindre komplex anläggning som är upp till femton procent lättare och väger 325 kilo. Företaget pekar här särskilt på att detta ger elbussar en längre räckvidd. Som köldmedium används koldioxid.

Eberspächer kommer på Busworld dessutom att lansera utvecklade versioner av sina befintliga produkter.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)