Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart varannan elektrisk i Köpenhamn

Busstrafiken i den danska huvudstadsregionen blir allt grönare. Foto: Ulrik Jantzen/Movia.

Elektrifieringen av busstrafiken i huvudstäderna i våra nordiska grannländer går i ett högt tempo. Movia, som är trafikhuvudman i Köpenhamn och på Själland , har nu avgjort en stor upphandling av busstrafik i delar av huvudstadsområdet och på västra Själland. Det innebär att i februari 2026 kommer 55 procent av de bussar som kör för Movia att vara eldrivna. I slutet av det här året är andelen 37 procent.

Totalt gällde upphandlingen trafik med 135 bussar. När dessa sätts i trafik kommer antalet elbussar i Movias trafik att vara 705. När alla de nya elbussarna är i trafik reduceras CO2-utsläppen i Movias trafik med ytterligare 7 100 ton.

Den stora vinnaren i upphandlingen blev bussoperatören Umove som vinner drygt hälften av trafiken med trafikstarten uppdelad på tre tillfällen: 15 december nästa år, 24 april 2025 och 15 februari 2026. Keolis både vann och förlorade ett par linjer, medan Arriva för första gången på flera år vann ny trafik i Movias trafikområde. Samtidigt förlorade företaget också en del trafik vilket gör att trafikvolymen för Arrivas del endast växer marginellt. DitoBus, Anchersen och Nobina är också förlorare.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)