Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

47 nya elbussar i väst

Nu blir alla stadsbussar i Trollhättan och Vänersborg eldrivna. Foto: Eddie Löthman.

Elektrifieringen av stadsbusstrafiken i Västra Götaland fortsätter i rask takt. På söndag, den 1 oktober, startar bussföretaget Nobina busstrafiken i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet under nya trafikavtal.

Förutom biodieselbussar sätts 47 elbussar i trafik och all stadsbusstrafik i Vänersborg och Trollhättan elektrifieras. Redan tidigare har Västra Götaland flest elbussar i Norden.

I samband med trafikstarten genomförs förändringar på samtliga linjer i Trollhättan, Lilla Edet och Vänersborg. Linjerna blir färre men turerna fler.

På de hållplatser utanför tätorterna som har färre än 20 påstigande per dygn tas de tryckta tidtabellerna bort.  Totalt rör det sig om cirka 300 hållplatser.

Det var i juni 2021 som Västtrafik avgjorde upphandlingen av busstrafiken i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet (klicka här). Nobina, som redan körde trafiken tilldelades även de nya avtalen i konkurrens med sex andra trafikföretag.

Ursprungligen var trafiken enligt det nya avtalet tänkt att starta i december 2022, men en annan anbudsgivare, Grimslövsbuss, begärde att upphandlingen skulle överprövas. Det gjorde att trafikstarten fick skjutas upp till den 1 okrober i år. Under tiden har planerade 39 elbussar blivit 47.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)