Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på forskning och utveckling av elfordon invigd

Närings- och energiminister Ebba Busch invigde storsatsningen på forskning och utveckling av elfordon hos SEEL i Göteborg. Här syns hon tillsammans med ledande företrädare för svensk fordonsindustri och forskning kring elfordon. Foto: RISE.

Den svenska storsatsningen på en testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet, SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory) invigdes på fredagen av närings- och energiminister Ebba Busch (KD). Invigningen markerar en milstolpe i utvecklingen av en mer hållbar transportsektor framhåller en av ägarna, forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden). SEEL ägs av Chalmers och RISE och har anläggningar i Göteborg, Nykvarn och Borås.

SEEL är Sveriges testbädd för elektromobilitet och ingår i den europeiska satsningen IPCEI Batteries tillsammans med företag från Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Polen och Tyskland.

SEEL är en öppen testbädd där företag från Europa och övriga världen kan bedriva forskning och utveckling. Aktiva parter i satsningen är Scania, Volvo Cars, Volvo Group och CEVT (CEVT (China Euro Vehicle Technology AB) och kommer att bedriva utveckling vid de tre anläggningarna.

SEELs huvudkontor och största anläggning med en yta på 13 000 kvadratmeter finns i Göteborg vid Gateway Säve. Här provas komponenter till personbilar, bussar och anläggningsmaskiner men även flygplan, fartyg och alla typer av batterisystem kan testas här.

SEELs anläggning i Nykvarn är inriktad mot forskning och provning inom batteriteknik, och dynamisk provning av elektriska drivlinor för tunga fordon. Här har SEEL bland annat sin kraftigaste utrustning för provning av elektriska axlar.

I Borås finns SEEL:s världsunika labb för säkerhetskritisk provning av batterier. Här provas batterier och batteripack för att säkerställa att de är säkra genom att utsätta dem för bland annat vibration, extrem temperatur, kortslutning, mekanisk chock och brand.

– Målet för SEEL är att öka takten i kunskapsuppbyggnaden och öka samarbetet för att påskynda utvecklingen av elektrifierade transporter. SEEL kommer även att bidra till att etablera en hållbar och konkurrenskraftig batterivärdekedja i Sverige och Europa. I testbäddens tre anläggningar kommer industri, institut och akademi prova ny teknik och säkerhet som nya elektrifierade transporter kräver, säger Henrik Svenningstorp, vd på SEEL.

– Sverige har en stolt tradition inom fordonssektorn och med SEEL stärker vi landets konkurrenskraft ytterligare. Den testning och forskning som bedrivs här kommer att ha en avgörande plats för övergången till ett elektrifierat transportsystem. Med SEEL kan den svenska transportsektorn leda den globala utvecklingen mot ökad hållbarhet, säger Ebba Busch.

Själva invigningen ägde rum vid anläggningen i Säve i Göteborg.

– Hos SEEL möts industrin och forskningen för att accelerera omställningen inom elektrifiering och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft, säger Pia Sandvik, vd för RISE.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)