Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Iveco Bus har fått en stororder på 411 elbussar till Rom. Foto: Iveco Bus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Jätteorder på elbussar till den eviga staden; Solaris får ännu en beställning på bränslecellsbussar; Engelsk universitetsstad blir elektrisk.

Italien: Busstillverkaren Iveco Bus har i en upphandling vunnit en order på 411 elbussar till lokaltrafiken i Rom, ATAC Roma. Ordern omfattar såväl 12- som 18-metersversioner av stadsbussen Iveco E-Way. Leveranserna av de första 110 bussarna inleds under sista kvartalet i år och alla bussar ska vara levererade i april 2026.

Bussarna har NMC-batterier som är sammansatta i Ivecoägda batterifabriken FPT i Turin. Ordern från ATAC Roma är den största enskilda elbussordern hittills i Italien.

Solaris stärker sin ställning som Europas största leverantör av bränslecellsbussar. Foto: Solaris.

Tyskland: Busstillverkaren Solaris fortsätter att ha framgångar med sina bränslecellsbussar. Nu har företaget fått en beställning på 19 vätgasdrivna bränslecellsbussar til stadstrafiken i den tyska staden Essen. Nio av bussarna är 12-metersbussar och tio är 18-meters ledbussar av modell Urbino Hydrogen. Beställare är trafikföretaget Ruhrbahn GmbH. Bussarna ska levereras i år och nästa år.

Tolvmetersbussarna har en bränslecell på 70 kW medan ledbussarnas bränslecell är på 100 kW. Samtliga bussar har en elektrisk centralmotor och Solaris högkapacitetsbatterier.

Solaris är idag Europas största leverantör av bränslecellsbussar och har levererat eller har beställningar på mer än 700 sådana bussar. 180 av dessa är levererade medan 530 ska levereras i en nära framtid.

Den klassiska engelska universitetsstaden Oxford blir elektrisk. Foto: GHo-Ahead Group.

Storbritannien: Den välkända engelska universitetsstaden Oxford blir elektrisk. Staden få en av de största flottorna med elbussar i Storbritannien utanför London. De båda bussföretag som svarar för stadstrafiken i Oxford ska i en nära framtid sätta in 159 batteridrivna bussar i stadstrafiken och de första bussarna är nu i trafik.

Oxford Bus Company, som ägs av Go-Ahead Group, sätter in 104 elbussar från Wrightbus, varav 99 dubbeldäckare och fem enplansbussar. Stagecoach sätter in 55 elbussar från Alexander Dennis, ADL. De båda företagen har i sina depåer också installerat lika många laddstationer för bussarna.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)