Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya rekommendationer om index för serviceresor

Nu kommer nya branschrekommendationer för serviceresor, bland annat färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, anropsstyrd trafik samt skolskjuts om inte körs med buss. Foto: Alexander von Sydow/Region Örebro län.

Nu kommer nya branschrekommendationer för serviceresor. De nya rekommendationerna gäller bland annat färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, anropsstyrd trafik samt skolskjuts om inte körs med buss. Rekommendationerna ersätter tidigare Taxiindex och innehåller både ett övergångsavtal och ett helt nytt index för kommande upphandlingar. Parterna har arbetat fram en helt ny indexkorg för serviceresor, alltså hur olika kostnader ska vägas mot varandra i trafikavtalen. Rekommendationerna har tagits fram av branschens gemensamma indexråd där Sveriges Bussföretag, Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen ingår.

– I den nya rekommendationen kan de företag som lägger anbud bestämma en egen viktning av komponenter inom det rekommenderade viktspannet. Det återspeglar trafikföretagets förutsättningar i en kostnadsutveckling. Det speglar på ett bättre sätt kostnadsutvecklingen för respektive trafikavtal, säger Jonas Kjernald, ordförande i indexrådet.

Bakgrunden till de nya rekommendationerna är att SCB har avvecklat taxiindex. Dessutom behövdes en ny form av indexhantering som bättre kunde återspegla kostnadsutvecklingen i avtalen. Därför arbetade branschen tillsammans fram det nya indexet för kommande upphamdlingar samt ett övergångsavtal.

I den nya korgen är drivmedelkomponenterna uppdelade på samma sätt som för buss- och spårtrafik. Indexkorgen innehåller fem komponenter: personal, bränsle, anskaffande av nya fordon allmänt samt fordon och finansiering.

– Fördelen med den nya indexkorgen är att det blir avtalsneutralt och tar hänsyn till kostnadssammansättning på ett helt annat sätt. Det blir positivt både för trafikföretaget och den upphandlande organisationen och skapar en avtalsneutralitet i affären, säger Jonas Kjernald.

Klicka här för att ladda ner de nya rekommendationerna.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)