Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL:s jätteupphandling får skarp kritik

SL:s upphandling av tunnelbanetrafiken får hård branschkritik. Foto: Tågföretagen.

Jätteupphandlingen av tunnelbanetrafiken i Storstockholm förra veckan får skarp kritik från branschorganisationen Tågföretagen. Kritiken gäller inte bara själva upphandlingen. Företagen säger sig också se en oroande trend i upphandlingar av kollektivtrafik, med en hårdare kommunikation mellan beställarna och operatörerna, fler överklaganden och att tunnelbaneupphandlingen skickar fel signaler till hela kollektivtrafikbranschen i Sverige. Samtidigt har Transdev beslutat att inte överklaga upphandlingen.

I den upphandling (klicka här) som SL, Trafikförvaltningen i Region Stockholm, genomförde deltog fyra företag. Tre av dem diskvalificerades av SL och trafiken tilldelades Connecting Stockholm AB. Det är ett nytt företag som ägs av brittiska Go-Ahead och Singaporeägda ComfortDelGro. Värdet på avtalet är cirka 40 miljarder kronor.

– Branschen har följt processen och tilldelningsbeslutet nära och vi ställer oss kritiska till hur upphandlingen har gått till. Speciellt då det inte funnits en öppenhet eller dialog mellan parterna vilket i sin tur ledde till att bara ett anbud ansågs godkänt, skriver Tågföretagen i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen finns det tre huvudaspekter i upphandlingen och tilldelningsbeslutet som sticker ut.

Den första är att tre av de fyra anbudsgivarna (Transdev, Keolis och MTR, samtliga tillsammans med partners) diskvalificerades av SL.

– Anmärkningsvärt med tanke på att samtliga deltagare har kunskap och erfarenhet från Stockholms eller andra tunnelbanesystem i toppklass runt om i världen, skriver Tågföretagen.

Den andra aspekt som organisationen anser sticker ut är vad man anser ”näst intill obefintlig kommunikation” från Trafikförvaltningens sida.

– Inga möjligheter har getts att vare sig kommentera eller förklara de respektive anbuden. Det borde ligga i Trafikförvaltningens intresse att förstå samtliga anbud genom följdfrågor så långt som möjligt, i synnerhet i en upphandling av denna dignitet, skriver Tågföretagen.

Dessutom skjuter företagen in sig på att tilldelningsbeslutet kom utan förvarning. Inte ens de politiska beslutsfattarna i regionens trafiknämnd fick meddelande om att ett beslut skulle fattas.

– Det är en process som några politiska partier reagerat skarpt på och därför inte deltog i beslutet. Kritiken kom både från majoritet och opposition, konstaterar Tågföretagen och fortsätter:

– Vi ser en oroande trend med en hårdare kommunikation mellan beställarna och operatörerna, fler överklaganden och är nu oroliga för att tunnelbaneupphandlingen skickar fel signaler till hela kollektivtrafikbranschen i Sverige.

– Därför kommer vi att bjuda in Trafikförvaltningen i Stockholm, Västtrafik och Skånetrafiken till ett särskilt möte för att diskutera hur framtida upphandlingar bör se ut. Vi har redan gjort sådana försök under de senaste åren men våra högst relevanta och angelägna budskap har ännu inte vunnit gehör.

Även bussmagasinet har tidigare på ledarplats reagerat på hur upphandlingen har gått till (klicka här).

Överklagar inte
Samtidigt meddelar Transdev på fredagseftermiddagen att företaget inte kommer att överklaga upphandlingen, men att man är kritisk till hur denna gick till.

I sin kritik går Transdev på samma linje som Tågföretagen.

– Trots att vi såklart är kritiska till hur upphandlingen gick till så kommer vi inte att överklaga beslutet om tilldelning. Det är inte den aktören vi vill vara. I stället för dialog via jurister i domstol ser vi framför oss en dialog med beställaren för att tillförsäkra beställarkompetens och en mer hållbar kollektivtrafik för resenärer och skattebetalare, säger Anna Höjer, vd för Transdev Sverige.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)