Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Almedalen: Självkörande bussar, förarbrist, finansiering och turism

Snart är det dags för Almedalen igen. Flera seminarier tar upp aktuella frågor om buss- och kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Om några veckor är det åter dags för Almedalsveckan på Gotland. Numera är veckan avkortad till fyra dagar och kanske något mindre än innan pandemin. Men även i år kommer en rad seminarier att ta upp frågor som gäller buss- och kollektivtrafikbranschen. Spännvidden är stor: förarlösa bussar, turism, marknadsfrågor, förarbrist med mera. Bussmagasinet ger er de programpunkter som direkt berör branschen.

De programpunkter som vi här presenterar är inte de enda där frågor som berör kollektivtrafiken tas upp. Det sker också på andra seminarier och utställningar. Men i de arrangemang vi listar här ligger huvudfokus på kollektivtrafik och buss.

Vy Buss arrangerar ett seminarium om autonoma bussar. Företaget kör bl a en autonom buss i Stavanger. Foto: Oddbjørn Hetland.

TISDAG 25 JUNI

Hur kan självkörande fordon bidra till hållbara resor med resenärens behov i fokus?
Vy Buss arrangerar ett seminarium om självkörande, eldrivna bussar. Vy har arbetat med självkörande fordon sedan 2017 och har en fullstor självkörande buss i trafik i Stavanger sedan två år. Nu är tiden inne för att testa tekniken på fler håll i Norden, anser företaget. Debatt och panelsamtal med bland andra Kai Kristoffersen, projektledare självkörande fordon, Vy Buss A/S.
Tid: 9.00 – 9.40
Plats: Hästgatan 12,”2030-arenan”.

Utan transporter stannar turismen
Svensk Turism AB arrangerar ett seminarium om hur turismen är beroende av att alla trafikslag fungerar väl, utvecklas hållbart och är sammankopplade. På seminariet diskuteras åtgärder som är avgörande för ett transportsystem som även tillgodoser turismens behov.
Tid: 16.00 – 16.45
Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi.

Elektrifieringen av transportsystemet går nu snabbt. Men hur klarar systemet en kris eller höjd beredskap? Foto: Ulo Maasing.

ONSDAG 26 JUNI

Hur klarar ett elektrifierat transportsystem en krissituation?
Frågan tas upp i ett seminarium som arrangeras av Svensk Kollektivtrafik mot bakgrund av att elektrifieringen av transportsystemet nu går snabbt. Men hur ska systemet klara större kriser eller höjd beredskap? Medverkande i ett samtal är Annarella Löfblad, Svensk Kollektivtrafik, Hanna Björk, Västtrafik, Stefan Sedin, Jämtkraft samt Emilia Käck, Scania.
Tid: 9.00 – 9.50
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Cramérgatan 3

År 2030 ska fyra av tio motoriserade resor vara kollektiva.
Hur ska vi nå dit? Frågan tas upp i ett seminarium som arrangeras av Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågoperatörerna. Långt över 90 procent av kollektivtrafiken drivs idag med el eller förnybara drivmedel. Det innebär att varje ökning av andelen resande med kollektivtrafik minskar utsläppen. Varje person som kliver ur bilen och på bussen eller tåget minskar sin klimatpåverkan.
Medverkande: Anna Grönlund, Branschchef, Sveriges Bussföretag, Johan Wadman, vd, Svensk Kollektivtrafik samt John Hultén, Föreståndare, K2 – Nationellt centrum för Kollektivtrafik.
Tid: 10.00 – 11.00
Plats: B-huset, Uppsala Universitet, Cramérgatan 3

Bättre serviceresor i Sverige
Seminariet arrangeras av Svensk Kollektivtrafik. Dagens regelverk för färdtjänst, skolskjuts och sjukresor är både krångligt och omodernt. Mer samordning, effektivitet och prioritering behövs.
Medverkande: Mattias Andersson samt Jonas Johansson, Svensk Kollektivtrafik.
Tid: 10.55 – 11.50
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Cramérgatan 3

Förarbrist och tuff ekonomi är två utmaningar för branschen som tas upp i seminarier i Almedalen. Foto: Ulo Maasing.

TORSDAG 27 JUNI

Vilket ansvar bör staten ta för kollektivtrafiken? Hur ska ökade satsningar finansieras? Det är frågor som tas upp i ett seminarium som arrangeras av Nobina.
Regionerna kämpar idag med ekonomiska prioriteringar av sjukvård och kollektivtrafik. Prisökningar och minskat resande under pandemin har lett till nedskärningar i trafiken på flera håll i landet. Allt fler riktar nu blickarna mot andra länder där kollektivtrafiken är en central del av den nationella politiken för att möta klimatutmaningar och trängsel.
Tid: 15.00 – 15.40
Plats: Hästgatan 12,”2030-arenan”.

Regelverk som förvärrar bussförarbristen. Transportföretagen och Sveriges Bussföretag arrangerar ett seminarium om den svåra brist på bussförare som påverkar den svenska bussbranschen negativt.
Idag är 25% av landets bussförare över 60 år. Till 2025 behöver bussbranschen rekrytera 8 100 bussförare för att bland annat kollektivtrafiken ska kunna fortsätta rulla. Ett av hindren är EU:s regelverk för bussförare.
Medverkande: Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag samt Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.
Tid: 16.15 – 17.00
Plats: Syskongatan 1, S:t Drotten, kyrkoruin.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)