Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får stor elbussorder från Nobina

I ordern från Nobina ingår 70 Solaris Urbino 15 LE. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått en order från Nordens största bussföretag, Nobina, på sammanlagt 88 nya elbussar för trafik i Skåne och i Värmland. Ordern omfattar 70 15-meters regionbussar och 18 ledbussar för stadstrafik.

Samtliga regionbussar är treaxliga klass II-bussar av modell Solaris Urbino 15 med lågentré. 55 av dem ska gå i trafik i Skåne och är specificerade enligt Skånetrafikens krav. De övriga 15 ska gå i trafik i Värmland där Värmlandstrafik nästa år tillsammans med Nobina ska göra en storsatsning på elbussar i regiontrafik.

Syftet med satsningen är att testa förutsättningarna för ett helt nytt elbussystem i den värmländska regiontrafiken.

De 15 bussarna till Värmland är specificerade enligt Värmlandstrafiks önskemål. Bussarna har batteripaket på 560 kWh, är depåladdade och drivs av en elektrisk centralmotor.

Nobina har dessutom beställt 18 Solaris Urbino 18-meters eldrivna ledbussar till stadstrafiken i Malmö. Tidigare har Nobina beställt 55 15-meters elbussar för trafik i Storstockholm.

– Vi stärker vårt samarbete med Nobinaytterligare och ser fram emot att under 2024 och 2025 få leverera 88 nya elektriska bussar till Nobina, denna gången till Skåne och Värmland. Solaris har tillsammans med Nobina grundligt arbetat fram skräddarsydda fordon, säger David Tyrenius, vd för Solaris Sverige.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)