Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stagecoach grundare tar över finskt expressbussföretag

Stagecoach´ grundare Brian Souter blir stor aktör i finsk bussnäring. Foto: Stagecoach.

Stagecoach´ grundare, Sir Brian Souter blir stor aktör i finsk bussnäring. Foto: Stagecoach.

Den brittiska transportjätten Stagecoach´ grundare och styrelseordförande Sir Brian Souter tar nu på allvar ett steg in i nordisk expressbusstrafik. Genom sitt investmentbolag Souter Investments har Brian Souter  tagit över aktiemajoriteten i uppstickaren på den finska expressbussmarknaden, OnniBus.

OnniBus grunddes 2012 och har sitt huvudkontor i Tammerfors. Företaget har sedan dess expanderat kraftigt med sitt utpräglade lågpriskoncept som har skakat om både den finska järnvägen och den dominerande expressbussaktören, ExpressBus.

Parterna avslöjar inte investeringens storlek, men på Souter Investments uppger man att det handlar om en satsning i mångmiljonklassen, räknat i pund.

Det stora kapitaltillskottet ska av OnniBus användas till att utveckla ett nytt, nationellt expressbussnät i Finland. Man ska vidare satsa på en flotta av nya, moderna högklassiga bussar och investera i infrastruktur för drift, internet och kundtjänst.

Vidare ingår i planerna att öka kännedomen om varumärket OnniBus.com samt att strukturera om OnniBus´ befintliga trafik så att den blir en del av det nya linjenätet.

– Vi är förtjusta i att få in OnniBus.com i vår portfölj av globala transportföretg. Vi tror att det finns en fantastisk affärsmöjlighet i finsk expressbusstrafik, samtidigt som vi ser en enorm potential i OnniBus.com och företagets strävan att etablera sig som marknadsledare, kommenterar Brian Souter.

Pekka Motto, vd för OnniBus.com säger att Souters investering markerar en ny epok för OnniBus.com.

– Det kommer inte bara att ge oss en stark balansräkning och tillgång till betydande resurser för tillväxt, men också till Souter´s ovärderliga erfarenhet, kunskap och expertis inom kollektivtrafiken.

Själva investeringen har gjorts av den del av Souter Investments som arbetar med transportsektorn, Highland Global Transport som har verksamheter på vitt skilda marknader: Storbritannien, Nya Zealand, Polen och Turkiet.

Chef för Highland Global Transport är Roger Bowker som har en mångårig bakgrund inom Stagecoach. Han kommer nu att ingå i styrelsen för OnniBus.com

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)