Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framgång för branschens lobbyarbete: HVO skattebefrias när regeringen kovänder

Finansminister Anders BOrg(M) och energiminister Anna-Karin-Hatt(C) kovänder om miljöbränslet HVO.

Finansminister Anders BOrg(M) och energiminister Anna-Karin-Hatt(C) kovänder om miljöbränslet HVO.

Den samlade kollektivtrafikbranschens hårda lobbyarbete när det gäller kvotplikt på biodrivmedel har nu lyckats. Regeringen backar nu helt när det gäller HVO, ett slags förnybar diesel, och vill skattebefria all HVO efter att tidigare envist velat lägga vad som i praktiken hade varit en straffskatt på HVO. Regeringens kovändning kommer efter massiva protester från kollektivtrafikbranschen som har fört frågan ända upp till EU-kommissionen och fått denna med sig.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja,   är förnybar diesel av hög kvalitet som hjälper till att minska CO2- utsläppen med upp till 90 procent och förbättrar luftkvaliteten.

Regeringens förslag till kvotplikt innebar att inblandning i diesel av HVO inte längre skulle vara skattebefriad så som andra biodrivmedel.  Över 3,5 procents inblandning av HVO skulle i praktiken innebära en straffskatt på 1,76 kronor/liter.

Regeringens förslag om kvotplikt för biodrivmedel väckte starka protester från hela kollektivtrafikbranschen och protestskrivelserna har haglat in, både till regeringen och EU-kommissionen. Nu, när det är klart att kommissionen inte kommer att ge sitt klartecken till regeringens förslag, gör regeringen en fullständig reträtt.

I en debattartikel i Dagens Industri skriver finansminister Anders Borg(M) och energiminister Anna-Karin Hatt(C) att slopa dagens regel om att HVO bara får skattebefrias upp till 15 procents inblandning i diesel.

Men istället för att sänka den tillåtna, skattebefriade inblandningsgraden går nu regeringen motsatt väg.

– Utvecklingen av HVO går nu oerhört fort, och bara på några år har de tillgängliga volymerna av HVO mångdubblats. Därför vill vi, genom att ta bort 15-procentsregeln och skattebefria all HVO, skapa förutsättningar för en ökad användning av detta hållbara biodrivmedel, skriver de båda ministrarna i DI.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)