Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre ekonomi för svenska bussföretag – om Arriva inte räknas

Det går bättre för svensk bussbransch – om man inte räknar in Arrivas fjolårsresultat. Foto: Arriva.

Det går bättre för svensk bussbransch – om man inte räknar in Arrivas fjolårsresultat. Foto: Arriva.

De svenska bussföretagens ekonomi har de senaste åren blivit klart bättre jämfört med tidigare år. Det framgår av den statistikrapport som Sveriges Bussföretag tagit fram. De svenska bussföretagens ekonomi har de senaste åren blivit klart bättre jämfört med tidigare år. Det framgår av den statistikrapport som Sveriges Bussföretag tagit fram. Men i själva verket är läget sämre än rapporten visar. Anledningen till det är Arriva Sverige.

Rapporten visar att det under 2012 och 2013 skedde en klar förbättring av lönsamheten hos bussföretagen och trenden fortsätter även i år. Det innebär att svensk bussbransch nu ligger på samma snittnivå som det övriga svenska näringslivet.

Man ska dock vara klar över att de siffror som redovisas i rapporten inte är helt jämförbara. Det beror på att företagen har olika bokslutsår. För Arriva redovisas exempelvis resultatet för 2012 då företaget hade ett resultat efter finansnetto på – 17,4 miljoner kronor. Hade Arrivas ekonomiska katastrof 2013 räknats in hade bilden sett helt annorlunda ut.

Förra året hade nämligen Arriva Sverige ett resultat efter finansiella poster på  – 382,8 miljoner. BR:s statistikrapport konstaterar att de omsättningsmässigt 50 största bussföretagen hade ett sammanlagt resultat efter finansnetto på +212,2 miljoner – en siffra som hade sett helt annorlunda ut med Arrivas fjolårsresultat inräknat.

Att så är fallet beror sannolikt på att Arriva Sverige väntat in i det längsta med att lämna in sin årsredovisning till Bolagsverket, trots att den rimligtvis funnits klar länge. Ägarna, Deutsche Bahn, hade nämligen sin årsredovisning klar flera månader tidigare.

Det är de små och mellanstora företagen som har förbättrat sin lönsamhet allra mest. Bussföretagen har mellan 2001 och 2012 ökat antalet anställda med 39 procent – från 18 000 till 25 000 personer. Antalet bussföretag har samtidigt ökat med ca 28 procent.

– Tillväxten beror på bland annat på att andelen resenärer som väljer kollektivtrafik har ökat i Sverige och att samhället ser behovet av att utveckla busstrafiken i regionerna, Våra offentliga myndigheter har därför satsat allt mer på att utveckla kollektivtrafik, säger Anna Grönlund, branschchef i Sveriges Bussföretag.

– För att möta de stora pensionsavgångarna de närmaste åren kommer branschen dessutom att behöva anställa över 3000 förare per år för att möta kraven på miljövänliga kollektivtrafiklösningar som också kan bidra till regional tillväxt och urban utveckling.

– Andelen bussförare över 55 år är idag 30 procent.

– Bussföraryrket är ett framtidsyrke. För de unga som väljer att utbilda sig till bussförare väntar ett omväxlande arbete med goda anställningsmöjligheter och en månadslön som ligger på cirka 24000 kr i snitt, säger Anna Grönlund.

De 50 största bussbolagen (nettoomsättning). Tabellen är hämtad ur Sveriges Bussföretags statistik om bussbranschen. Man bör dock lägga märke till att siffrorna för de olika företagen delvis avser olika bokslutsår och i Arrivas fall 2012.

De 50 största bussbolagen (nettoomsättning). Tabellen är hämtad ur Sveriges Bussföretags statistik om bussbranschen. Man bör dock lägga märke till att siffrorna för de olika företagen delvis avser olika bokslutsår och i Arrivas fall 2012.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)