Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Låt kundernas val styra stödet till kollektivtrafiken”

Lotta Finstorp(M): Inför en kundvalsmodell för stödet till kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Lotta Finstorp(M): Inför en kundvalsmodell för stödet till kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Det är dags att låta kundernas val styra vilka trafikföretag som ska få skattepengar för att köra kollektivtrafik. Det föreslår riksdagsledamoten Lotta Finstorp(M) i en motion till riksdagen. Där pekar hon på att den marknadsöppning som kollektivtrafiklagen från 2012 skulle bana väg för nästan inte har lett till någon ny, kommersiell kollektivtrafik.

– Det har bara blivit några få kommersiella nyetableringar. Orsaken till att marknadsöppningen är högst begränsad är att huvuddelen av kollektivtrafiken upphandlas och skattesubventioneras till drygt hälften av kostnaderna. Det stänger ute kommersiella operatörer från marknaden, skriver Lotta Finstorp.

Hon framhåller att en studie som Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) har gjort visar att det finns anledning att tro att kollektivresandet kan öka med en kundvalsmodell av samhällets stöd till kollektivtrafiken.

En sådan modell bygger på att ersättning utgår per resenär till den operatör som bedriver trafik.

– Med en sådan modell får entreprenören full frihet att utforma trafiken, vilket kan leda till lägre kostnader och en högre lönsamhet för kollektivtrafiken. Vidare blir det tydligt för marknaden vad som är viktigt för samhället, det vill säga att fler reser kollektivt, skriver Lotta Finstorp i motionen.

Hon vill att regeringen tillsätter en utredning för att utforma en kundvalsmodell och kartlägga följderna genom att genomföra en pilotstudie i något eller några län.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)