Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utsläppsfritt rycker närmare i Hamburg

Lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn, vsade på onsdagen sin första Volvo 7900 Electric Hybrid med tillhörande laddstation intill busstationen i centrum. Foto: Hochbahn.

Lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn, visade på onsdagen sin första Volvo 7900 Electric Hybrid med tillhörande laddstation intill busstationen i centrum. Foto: Hochbahn.

Helt utsläppsfri busstrafik i den tyska storstaden Hamburg rycker allt närmare. I dagarna har stadens lokaltrafikföretag, Hamburger Hochbahn, visat upp den satsning man planerar att genomföra tillsammans med Volvo Bussar och Volvos nya generation med laddhybridbussar. Från mitten av nästa månad ska den första Volvo 7900 Electric Hybrid sättas i trafik på Hochbahns linje 109.

Premiären äger rum ungefär samtidigt som Stockholm får sin första linje med den nya tekniken, linje 73 mellan Ropsten och Tomteboda.. Linjen får samtidigt en ny sträckning genom innerstaden och den nya tekniken kommer således att bli väl synlig för Stockholmarna.

Hamburger Hochbahn lanserade på torsdagen satsningen med en hel del pomp och ståt när man visade upp laddstationen på Adenauerallee för de nya bussarna intill busstationen i den gamla hansestaden. Laddstationen får fullt utbyggd två laddmaster så att man klarar att ladda upp till tolv bussar i trafik.

Volvo 7900 Electric Hybrid visades för första gången på IAA-mässan i Hannover tidigare i höst. Bussen rivs av en elmotor på 150 kW och kan fulladdad köra sju kilometer på el. Den har också en dieselmotor som dock är betydligt mindre än på traditionella dieselbussar. Bussen är en vidareutveckling av Volvos dieselelektriska hybridbussar.

Hamburger Hochbahn har bestämt att man från år 2020 endast ska köpa helt emissionsfria bussar.

Stockholms första elektr4iska busslinje, linje 73, ska gå mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset. Linjen får en ny sträckning (den tjocka röda linjen), jämfört med dagens linje 73 (streckad linje). Bild: Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Stockholms första elektriska busslinje, linje 73, ska gå mellan Ropsten, Karolinska sjukhuset och Tomteboda. Linjen får en ny sträckning (den tjocka röda linjen), jämfört med dagens linje 73 (streckad linje). Bild: Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)