Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalaupphandling ändras igen – kovändning av politiker

Peter Hultqvist, ordförande för socialdemokraterna i Dalarna, har tvingat fram en ny ändring av busstrafikupphandlingen i regionen. Foto: Sören Andersson, regeringskansliet.

Peter Hultqvist, ordförande för socialdemokraterna i Dalarna, har tvingat fram en ny ändring av busstrafikupphandlingen i regionen. Foto: Sören Andersson, regeringskansliet.

Upphandlingskarusellen i Dalarna snurrar allt snabbare. Samtidigt läxas Region Dalarna och dess ordförande Leif Nilsson(S) upp av sitt eget parti. Efter starka fackliga påtryckningar har den lokala partiledningen i socialdemokraterna tvingat Region Dalarna och Dalatrafik att ändra sig än en gång när det gäller upphandlingen. De krav på personalövertagande som man nyligen tog bort ska återinföras.

På gjorde Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson en rejäl kovändning och meddelade att Region Dalarna/Dalatrafik gör om kollektivtrafikupphandlingen.

De tre socialdemokratiska politikerna i Region Dalarnas arbetsutskott drev igenom beslutet om att upphandlingen ska avbrytas. Lena Reyer(C) och Mikael Rosén(M) reserverade sig mot beslutet.

Det var för mindre än en vecka sedan som kravet på personalövertagande avskaffades. Innan dess avbröts upphandlingen i slutet av oktober för att krav på personalövertagande skulle föras in i upphandlingsunderlaget.

U-svängen på onsdagen från Leif Nilsson kom sedan han blivit uppläxad av sitt eget parti.

– Vi fullföljer inte upphandlingen utan gör om den. Jag kan inte i dag säga något om hur försenad upphandlingen blir eller vilka kostnader det medför, säger Nilsson till Dalarnas Tidningar.

– Vi är inne i en valrörelse, vi vill ha facklig/politisk samverkan och vill man ha det måste man sköta sig, och det innebär att vi tänker sköta oss, säger Leif Nilsson till Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Gävledala.

Hans uttalande väcker frågor om man från fackligt håll har hotat med att dra in det ekonomiska stödet till partiet inför extravalet.

Vändningen kom efter starka fackliga påtryckningar från såväl Transport som Kommunal.

I ett pressmeddelande skriver socialdemokraterna i Dalarna att man ”står fast vid tidigare kongressbeslut om att personal ska garanteras anställningstrygghet vid verksamhetsövergångar. Det innebär att partiets uppfattning är att underlaget för bussupphandling som Regional Dalarnas arbetsutskott (AU) tidigare beslutat om måste göras om.”

– Den uppgörelse som Socialdemokraterna i Dalarna, Kommunal och Transport har gjort ligger fast. Vi är ett parti som står för ett anställningsskydd som fungerar. Därför är vår uppfattning att Region Dalarna måste ompröva sitt beslut, säger Peter Hultqvist, ordförande i Socialdemokraterna i Dalarna, tillika försvarsminister.

Verkställande utskottet för Socialdemokraterna i Dalarna beslutade enhälligt på tisdagskvällen att göra en tydlig markering. Ställningstagandet är förankrat både i parti- och distriktskongressbeslut.

– Vi är fortsatt beredda att ge Kommunal vårt fulla stöd i kampen för ett fungerande anställningsskydd. Nuvarande otrygghet under upphandlingstiden är inte acceptabel, säger Peter Hultqvist.

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Att vara många ger styrka | Alejandro Caviedes

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)