Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabbare bussar i Stockholm

Stomlinje 1 i Stockholm blir snabbare i höst. Foto: Ulo Maasing.

Stomlinje 1 i Stockholm blir snabbare i höst. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms första stombusslinje, blåbusslinje 1, ska snabbas upp. I höst ska busslinjen bli snabbare, byggd på erfarenheter från projektet i fjol med stomlinje 4. Senare ska även stomlinjerna 2 och 3 snabbas upp.

Fyrans körtid har kortats med relativt enkla åtgärder med upp till fem à sex minuter, samtidigt som det blev en jämnare fördelning mellan bussarna. Den som gjorde en normalresa har i genomsnitt kunnat minska sin restid med över två minuter.

Åtgärder som genomfördes – och som nu planeras på linje 1 samt senare 2 och 3, är fler kollektivkörfält, trafikljusprioritering, tuffare övervakning av felparkerade fordon och kortare hållplatsuppehåll.

– Att vi började med fyran beror på att det är Sveriges mest trafikerade busslinje, förklarar Erik Hollander vid Trafikkontoret i Stockholm för Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Vi har valt att fortsätta med linje 1 som är intressant därför att den går genom city. När det gäller linje 2 och 3 väntar vi lite för att se hur utvecklingen blir med den trafikpåverkan som kommer ske där i samband med ombyggnadsarbetena, säger Erik Hollander till SR Stockholm.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)