Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SKL vill ha fria busskort för asylsökande

Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Lndsting, SKL. Foto: Thomas Carlgren.

Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Lndsting, SKL. Foto: Thomas Carlgren.

Alla som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem genom att verket delar ut busskort eller motsvarande till de asylsökande. Det anser SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.SKL pekar på att det finns ett fungerande samverkansavtal mellan Migrationsverket och landstinget i Kalmar län om distribution av biljetter.

Flera landsting vill ingå liknande avtal men Migrationsverket hanterar frågan olika över landet, konstaterar SKL.

Man pekar på att många asylsökande bor i asylboenden på långt avstånd från lokalt serviceutbud, anordnare av olika kompetenshöjande aktiviteter till målgruppen, sjukvård, myndigheter och så vidare.

I en rapport konstaterar SKL att det finns tydliga signaler om att asylsökande personer inte kan ta del av utbudet på grund av att de saknar pengar att färdas med allmänna kommunikationer. Det bidrar till exempel till att deltagandet i hälsoundersökningar är lågt.

Ibland saknas också allmänna kommunikationer i tillräckligt nära anslutning till anläggningsboenden. Kollektivtrafikmyndigheterna har också uppmärksammat ett trafiksäkerhetsproblem med ökat antal fotgängare på landsvägar, konstaterar SKL i ett PM om behovet av omedelbara regeländringar med anledning av flyktingsituationen.

– Att genomföra akuta regelförändringar är ett måste för att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar att hantera svåra utmaningar här och nu. Vården, skolan och omsorgen är några av de områden där regelverk skapar hinder i mottagandet, kommenterar Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)