Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk forskning ska hjälpa upphandlingar av elbusstrafik

Bullermätning av en elbuss från Ebusco. Foto: Sven Borén/Blekinge Tekniska Högskola.

Bullermätning av en elbuss från Ebusco. Foto: Sven Borén/Blekinge Tekniska Högskola.

En grupp svenska forskare vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, ska ta fram ett underlag för upphandling av trafik med elbussar. Det är forskargruppen i SustainTrans Research Team som har fått pengar från Energimyndigheten för att genomföra en tvåårig studie som ska underlätta introduktionen av elbussar i Sverige.

Arbetet ska ske i samarbete med Chalmers, bussoperatörer, kollektivtrafikmyndigheter, kommuner, busstillverkare och Electrodriving Scandinavia.

Projektet är en fortsättning på det stora fälttest med elbussar som gjordes 2014 inom ramen för GreenCharge Sydost och där en elbuss från Ebusco testades i reguljär trafik i en rad kommuner i Sverige.

Det nya projektet ska ta fram upphandlingsstöd för upphandling av elbussar, bland annat laddinfrastruktur. Det ska minska riskerna för inblandade parter och bidra till en hållbar utveckling.

Med existerande elbussprojekt som grund ska projektet kartlägga de verkliga årliga kostnaderna, energianvändningen och tillgängligheten för trafik med elbussar. Projektet ska också omfatta bullermätningar från trafik med ett flertal elbussar. Med mätresultaten som grund ska projektet ta fram ett förslag till nya EU-regler när det gäller buller från bussar, inklusive buller vid acceleration.

Resultaten från studierna ska ligga till grund för en modell för upphandlingar.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. New study about electric buses has been granted | SustainTrans Research Team

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)