Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark orderingång för Volvo Bussar

Volvo Bussar hade en rejäl uppgång under det första kvartalet när det gällde såväl orderingång som leveranser. Rörelseresultatet försvagades dock. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar hade en rejäl uppgång under det första kvartalet när det gällde såväl orderingång som leveranser. Rörelseresultatet försvagades dock. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar upplevde en starkt ökad orderingång under det första kvartalet i år. Jämfört med samma period förra året ökade orderingången med tretton procent. Samtidigt försvagades Volvo Bussars rörelseresultat från 104 miljoner kronor det första kvartalet i fjol till 59 miljoner i år. Det framgår av Volvokoncernens kvartalsrapport som presenterades på fredagen.

Där konstaterar Volvo att den europeiska bussmarknaden återhämtade sig något under de två första månaderna 2016. I Nordamerika är utvecklingen positiv, men i Brasilien fortsätter den svaga ekonomiska utvecklingen att påverka efterfrågan på stadsbussar och långfärdsbussar negativt.

Den starka ökningen av orderingången beror främst på utvecklingen i Europa, men Volvo fick under perioden flera stora bussorder i andra delar av världen:  200 enheter till Egypten, 130 Volvo 9800 turistbussar till Mexiko och 80 bussar till Ecuador.

Orderingången under det första kvartalet i år uppgick till 2367 bussar mot 2101 samma tid i fjol.

Bussleveranserna steg med 28 procent under det första kvartalet, främst på grund av en stark uppgång i Nordamerika och Asien. Förra året levererade Volvo 1584 bussar under det första kvartalet, i år 2031 bussar.

Trots den ökade försäljningen blev rörelseresultatet svagare än under fjolårets första tre månader. Volvo fick helt enkelt inte lika bra betalt för sina bussar som i fjol, främst beroende på valutaeffekter. Jämfört med det första kvartalet 2015 påverkades rörelseresultatet negativt av förändrade valutakurser med 141 miljoner kronor.

Nettoomsättningen steg med 11% till 5 258 miljoner kronor vilket kan jämföras med 4 748 miljoner det första kvartalet 2015.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)