Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk Sprinter från Mercedes-Benz på gång

Ännu icke eldriven Mercedes-Benz Sprinter. Men Sprinter med batteridrift är på gång. Foto: Daimler.

Ännu icke eldriven Mercedes-Benz Sprinter. Men Sprinter med batteridrift är på gång. Foto: Daimler.

Mercedes-Benz arbetar med att utveckla en batteridriven version av sin Sprinter. Sprinter byggs idag både som godsbil och om midibuss i en rad olika utföranden. Sprinter är dessutom synnerligen populär hos olika påbyggare av bussar. På bussidan ligger Mercedes-Benz några år efter flera av sina konkurrenter när det gäller att lansera elbussar. Däremot lanserade man nyligen i Stuttgart en eldriven lastbil som i första hand är avsedd för distributionstrafik i och kring städer.

För några veckor sedan presenterade Mercedes-Benz en eldriven lastbil, tänkt för distributionstrafik i och omkring städer. Foto: Daimler.

För några veckor sedan presenterade Mercedes-Benz en eldriven lastbil, tänkt för distributionstrafik i och omkring städer. Foto: Daimler.

Som så ofta annars i fordonsindustrin är det lastbilssidan som går före i den tekniska utvecklingen och bussarna som följer efter. Anledningen är de mycket större volymerna i lastbilsproduktionen, vilket gör att utvecklingskostnaderna kan slås ut på betydligt fler enheter.

En elektrisk Sprinter lär följa mönstret. Till den amerikanska facktidningen Trucks.com säger Volker Mornhinweg, chef för Mercedes-Benz Vans, att ”det finns en växande efterfrågan på marknaden. I en nära framtid kommer efterfrågan att öka”.

Deutsche Post/DHL pekas ut som en trolig tidig kund eftersom man i likhet med  andra kurirföretag har förklarat sig vara starkt intresserade av batteridrivna distributionsbilar. Och när Sprinter kommer med batteridrift för godstrafik är steget minimalt till batteridrivna bussar.

Mercedes är, enligt Mornhinweg, fokuserad på en ren batteriversion av Sprinter, inte en laddhybrid som skulle kräva en mer komplicerad och tyngre drivlina. Mornhinweg gjorde sina uttalanden i samband med att Daimler nyligen invigde en ny fabrik i South Carolina i USA.

På IAA-mässan i Hannover kommer, som vi tidigare rapporterat, den holländska busstillverkaren VDL att premiärvisa en eldriven midibuss, MidBasic, som är byggd på Sprinterchassi. Bussen kommer inte bara att finnas i VDL:s monter utan även tillgänglig för provkörning på utomhusutställningen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)