Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storstäder stoppar dieselfordon

parisbojkott

Paris är en av de storstäder som planerar tuffa restriktioner för dieselfordon. Foto: Ulo Maasing.

 

Alla dieseldrivna fordon kommer att förbjudas i fyra storstäder från mitten av nästa årtionde. Det har borgmästarna i Pris, Madrid, Aten och Mexico City enats om. borgmästarna säger samtidigt att de kommer att stimulera användningen av  alternativa drivmedel, liksom gång och cykeltrafik.

Men en rörelse för att förbjuda dieselfordon pågår i en rad andra städer. En av dessa är London där miljköaktivister kampanjar för att staden ska förbjuda alla dieselfordon senast 2025. Londons borgmästare Sadiq Khan har redan föreslagit en utvidgning av ultralågutsläppszonen i centrala London, men aktivisterna vill att han ska gå längre.

De fyra borgmäsatarna enades om dieselförbudet vid C40-mötet i Mexiko. Där förklarade de också att de skulle göra ”allt som stod i deras makt att stimulera användningen av elektriska, vätgasdrivna och hybridfordon”.

Paris har redan gått hårt fram när det gäller dieselfordon i staden. Fordon som är registrerade före 1997 är redan förbjudna, och restriktionerna skärps nu årligen fram till 2020. Fransk bussbransch, med stöd från bland annat tyska företag, motsätter sig restriktionerna och planerar demonstrationer i Paris innan jul.

Bakgrunden till de allt tuffare åtgärderna mot dieselfordon är att förorena utomhusluft idag är den största enskilda dödsorsaken i världen.

På C40-mötet i Mexiko, som avslutades på fredagen, uppmanades världens städer att satsa på lösningar med elektromobilitet. Förra året undertecknade 26 städer runtom i världen C40 Clean Bus Declaration om att delvis övergå till ”rena” fordon. Om alla 26 städerna bytte hela sina bussflottor mot lågutsläppsfordon skulle växthusgasutsläppen minska med 2,8 ton om året, vilket motsvarar utsläppen från nästan 590 000 bilar.

Taggat som: , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Det är så korkat att man baxnar. Att ta beslut baserat på fördomar istället för på fakta fördummar. Om man kör dieselfordonen på bio-syntetiska och ultra-rena drivmedel som t.ex. HVO, så slipper man de giftiga kolvätena och sotet i dieselavgaserna, och man slipper vara beroende av råoljebaserad dieselolja. Om man avser att köra på el; Varifrån kommer elen? I EU kommer över 50 % av elen från kolkraft, och över 25 % kommer från fossil naturgas… Det ger säkert lägre utsläpp av fossil CO2 att köra elbuss i sådana EU-länder…

    Varifrån kommer vätgasen? Ska man göra billig vätgas, så görs den ur fossil naturgas mha katalytisk reformering i kemisk reaktor av naturgasen till vätgas (H2) och kolmonoxid (CO). Sedan kan CO processas till vätgas mha ånga och katalytisk shift i kemisk reaktor: CO + H2O –> CO2 + H2. Ja just det; Produktion av vätgas ur fossil naturgas ger upphov till utsläpp av stora mängder fossil koldioxid (CO2)…

    Alla bussar har däck som sliter på asfalten. Slitage av gummi, asfalt och stenarna i asfalt ger ett fint damm, som är mycket skadligt. Oavsett om bussen går på el / elmotor, vätgas / bränseceller, m.m.

    Satsa pengarna på forskning och utveckling av syntetiska, mycket rena drivmedel, som görs ur biomassa istället. Biomassa kan processas till flytande drivmedel till den redan existerande fordonsparken mha den vätgas som framställs då överproduktion av solcellsel i Tyskland används för produktion av vätgas ur vatten mha elektrolys. Att tvinga alla att köpa nya fordon hela tiden är ju BARA för att fordonsindustrin i EU vill att vi köper nya sorts fordon hela tiden. Man kan få intrycket av att EU-medborgarna är till för fordonsindustrin, istället för tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)