Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Möjligt med förarutbildning trots utbildningsstopp

Maria Sjölin Karlsson, Transportföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Maria Sjölin Karlsson, Transportföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Trots det stopp för utbildning av yrkesförare i arbetsmarknadsutbildning som nu råder är det möjligt för bussföretag och åkerier att utbilda förare. Om företagen själva köper upp utbildning kan Arbetsförmedlingen under utbildningstiden hjälpa till med praktikbeslut som innebär aktivitetsersättning för deltagaren. På så sätt finns möjlighet att anställa, trots stopp i arbetsmarknadsutbildningarna, konstaterar Maria Sjölin Karlsson på Transportföretagen.

Redan idag pågår utbildningsinsatser mellan bussföretag och Arbetsförmedlingen på lokal nivå. Bussföretagen själva köper upp utbildning och får under utbildningstiden hjälp från Arbetsförmedlingen med praktikbeslut som innebär aktivitetsersättning för deltagaren.

Detta sker under förutsättning att personen är inskriven på Arbetsförmedlingen och att den arbetsmarknadspolitiska bedömningen visar att det är snabbaste vägen till arbete.

Bussföretagen har även varit med i uttagningsprocessen av de tilltänkta förarna och förbundit sig att anställa förare på en tjänst på 80 procent under 6 månader. Under utbildningstiden är föraren försäkrad via Arbetsförmedlingen.

– Än så länge känner jag bara till samarbeten mellan bussföretag och arbetsförmedlingen men även åkerier som kan tänka sig att utbilda förare själva borde kunna göra samma lokala överenskommelse. De företag som vill utbilda förare med hjälp av aktivitetsstöd bör kontakta sin lokala arbetsförmedling för att höra vilka förutsättnings som finns i regionen, säger Maria Sjölin Karlsson

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)