Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholmare tror på minskat bilägande

Minskat bilägande, mer kombinerad mobilitet tror Stockholmarna på. Foto: Ulo Maasing.

Minskat bilägande, mer kombinerad mobilitet tror Stockholmarna på. Foto: Ulo Maasing.

Kombinerad mobilitet, ibland kallat mobility as a service (MaaS), är under framryckning och väntas bidra till ett minskat bilägande bland Stockholmare. Kombinerad mobilitet innebär att resenären väljer trafikmedel allt efter sitt behov i varje enskilt fall: buss, tunnelbana, cykel och bildelning. Det är bildelningstjänsten DriveNow som har undersökt stockholmarnas inställning till bilägande och konstaterar att man tror att bilägandet i huvudstaden kommer att minska.

Trenden mot kombinerad mobilitet har, som vi tidigare rapporterat, bland annat fått Transdev att köpa in sig i ett startupföretag för kombinerad mobilitet i Helsingfors. De resenärer som använder kombinerad mobilitet i den finska huvudstaden har också kraftigt ökat sitt kollektivresande och minskat bilresandet.

Förutom kombinerad mobilitet tror många stockholmare att det kommer att komma nya lagar och regler för framtidens bilanvändande.

41 procent av alla stockholmare spår att antalet bilägare kommer att minska och anledningarna är främst:
• 1.61 procent anger förbättrad kollektivtrafik
• 2.57 procent anger bildelningsalternativ
• 3.44 procent anger höga bränslekostnader
• 4.43 procent tror det kommer komma nya lagar och regler som motverkar bilägande
• 5.38 procent tror det kommer nya färdmedel

40 procent av stockholmarna har inte tillräckligt behov av sin bil och 20 procent har dessutom dåligt samvete över att de inte använder bilen tillräckligt ofta.

Överlag nyttjar svenskar sina bilar allt mindre – snittbilen körs bara 23 mil i veckan enligt statistik från SCB. Bilägande stockholmare anger att de största nackdelarna med att äga bil är svårigheten att hitta parkering (47%) och underhåll, där 52 procent av att det är dyrt med service, 46 procent anser det vara dyrt att tanka och 49 procent att det är dyrt med försäkring. Samtidigt anger 40 procent nackdelen med att det inte är miljövänligt, enligt DriveNows undersökning.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)