Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsalabussar överträffar miljömål

Gamla Uppsala Buss överträffade i fjol sina miljömål. Foto: GamlaUppsala Buss.

Gamla Uppsala Buss AB (GUB,) som kör stadsbussarna i Uppsala, nådde eller överträffade samtliga uppsatta miljömål 2017. GUB:s mål för 2017 var att köra minst 75 procent av trafiken på fossilfria drivmedel. Resultatet slutade på hela 85,4 procent, där biogas stod för 45,3 och biodieseln HVO för 40,1 procent av den totala körsträckan.

Glykolförbrukningen minskade också, samtidigt som driftsäkerheten, mätt i antal kilometer mellan vagnbyten ökade.

Bolaget förklarar det positiva resultatet med ett mångårigt miljöarbete där hela personalen varit engagerad. Effektivare bussar med bättre avgasrening, alternativa drivmedel, utbildningar av förare och verkstadspersonal samt satsningar på sparsam körning har bidragit till en starkt minskad miljöbelastning.

GUB:s biogasleverantör levererade under åretbiogas med rekordlåg iblandning av naturgas; endast 0,2 procent sett till helåret.

Av de 174 bussarna i linjetrafik hos GUB är idag 72 biogasdrivna, 20 elhybrider och ytterligare 52 drivs med biodieseln HVO. Även de 20 elhybriderna drivs med HVO istället för konventionell diesel.

I bolagets konventionella diesel som resterande 30 bussar drivs med är dessutom upp till 40 procent ersatt av biodiesel. Att inte samtliga dieselbussar körs på biodiesel förklarar företaget med begränsad tillgång på HVO.

GUB:s mål för i år är att köra minst 85 procent av trafiken på fossilfria drivmedel. 2020 ska man ha nått 100 procent fossilfrihet.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)