Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektriskt på globalt toppmöte om ekonomi

Den extremt snabbladdade bussen TOSA i Davos. Foto: ABB.

Det pågående globala ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz, World Economic Forum, är i år ovanligt kraftfullt. Och miljövänligt. Det är möjligt genom att en extremt snabbladdad elbuss trafikerar den hårt trafikerade linje 1 i Davos som går mellan turistcentret och sjukhuset. Dessutom kan elbilar som transporterar runt deltagarna i Davos att kunna ladda sina batterier på åtta nyinstallerade snabbladdstationer från ABB.

Genom laddstationer på vissa hållplatser laddas bussen på 20 sekunder medan passagerarna stiger av och på. Foto: ABB.

Den buss som kommer att trafikera Davos under World Economic Forum är en extremt snabbladdad ledbuss, TOSA, en buss som redan går i trafik i Génève och som snart ska sättas i trafik på BRT-linjen Busway i den franska staden Nantes.

TOSA-bussen har utvecklats av ABB i samarbete med busstillverkaren Hess. Vi har tidigare presenterat bussen. Elbussen kan ladda batterierna på bara 20 sekunder medan passagerarna stiger av och på.

Bussen, elbilarna och laddstationen ska ge deltagarna på World Economic Forum en demonstration av modern, hållbar transportteknik.

– Övergången till elfordon är inte längre en fråga om, utan snarare en fråga om när och hur snabbt, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)