Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny elbussorder till Solaris

Solaris fortsätter ha framgångar med sina elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris fortsätter att skörda framgångar på marknaden för batteribussar. Lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn, har lagt en första beställning på 30 batteribussar i den omställning till emissionsfria bussar som företaget gör. Som vi tidigare rapporterat ska 20 av bussarna levereras av Mercedes-Benz, som därmed får sin första större order på den elektriska versionen av sin välkända stadsbuss Citaro. Resterande tio bussar i ordern ska levereras av Solaris som har fått en order på sin stadsbuss Urbino nE12, alltså en helt elektrisk stadsbuss.

Båda tillverkarna ska under hösten leverera två bussar vardera och samtliga bussar ska vara i trafik i Hamburg i september nästa år. Ordern på 30 bussar är den första i en upphandling av 60 elbussar till staden.

Efter omfattande tester av olika lösningar har Hamburger Hochbahn valt att inte satsa på snabbladdning vid ändhållplatserna utan på depåladdning av sina elbussar. Idag finns möjlighet till detta vid endast en av Hochbahns depåer, men Hochbahn har redan förklarat att man avser att utrusta ytterligare en av sina depåer med laddstationer för upp till 48 elbussar som kan laddas med en effekt på 150 kW.

De bussar som Hamburger Hochbahn hr beställt har batterier med en kapacitet på 243 kWh när det gäller Mercedes-Benz Citaro och 240 kWh när det gäller bussarna från Solaris. Kravet från Hochbahn är en minsta räckvidd på 150 kilometer per laddning. I mitten av nästa år planerar Hochbahn att beställa ytterligare batteribussar, då med en minsta garanterad räckvidd på 200 kilometer.

Solaris är idag marknadsledande när det gäller fullelektriska bussar i Europa.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)