Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer kameraövervakning i Luleå

Luleå Lokaltrafik, LLT, vill utöka kameraövervakningen ombord på bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Luleå Lokaltrafik, LLT, som kör stadsbussarna i Luleå, vill utöka kameraövervakningen ombord på bussarna, rapporterar SvT Nyheter Norrbotten. Redan idag finns kameror i bussarna, men de startar inte förrän bussföraren trycker på larmknappen. Nu vill LLT att kamerorna ska vara igång och spela in allt som sker ombord, från det att bussen startas på morgonen tills tändningen slås av.

Bakgrunden är att det har blivit betydligt bråkigare ombord på bussarna. Under första kvartalet i år rapporterades lika mycket bråk som under hela 2017.

Genom att kamerorna ständigt ska spela in vad som sker ombord hoppas LLT få det lugnare på bussarna.

SvT Norrbotten har tagit del av LLT:s ansökan till Datainspektionen, där företaget motiverar den utökade övervakningen så här:

”Nu gällande tillstånd ger oss rätt att spela in i samband med att vi trycker in larmknappen. Vår bedömning är att då har situationen redan gått över styr och dessutom förutsätter det att föraren är kvar vid förarplatsen vilket inte alltid är fallet. Ofta sker incidenten bland passagerarna och då har föraren lämnat förarplatsen för att försöka lugna ner situationen.”

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)