Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania får rekordorder på gasbussar

Scania har fått en order på 481 bussar till BRT-systemet i Colombias huvdstad Bogotá. Igår blev det klart att Volvo får en stororder till samma system. Foto: Scania.

Scania har fått sin största beställning av gasbussar någonsin. Företaget ska leverera 481 gasbussar med Euro 6-motorer till BRT-systemet i Colombias huvudstad Bogotá, TransMilenio. Beställare är en av de operatörer som trafikerar TransMilenio, SI18. 302 av bussarna är dubbelledade bussar med kapacitet att transportera 250 resenärer. Nyligen fick Volvo Bussar en order på 700 bussar till TransMilenio i Bogotá. Sammanlagt ska de båda svenska busstillverkarna alltså leverera nästan 1200 BRT-bussar till den colombianska huvudstaden.

Bogotá ska ersätta sina tidigare Euro 2- och Euro 3-bussar med det senaste i lågemissionsteknik. Scanias Euro 6-gasbussar innebär ett stort steg mot renare utsläpp jämfört med de tidigare bussarna men också i förhållande till den senare emissionsklassen Euro 5. När de nya Scaniabussarna är i trafik sänks koldioxidutsläppen med upp till 20 procent samtidigt som partikelutsläppen blir två till tre gånger lägre. Utsläppen av kväveoxid är fyra till fem gånger lägre jämfört med Euro 5.

– Vi är oerhört nöjda eftersom detta innebär en betydande minskning av föroreningarna i Bogotá, säger Juan Carlos Ocampo, vd för Scania Colombia.

– De minskade utsläppen av partiklar, kväveoxid samt minskat buller bidrar till en högre livskvalitet för de boende i Bogotá.

Bussystemet TransMeilenio, som skapades i början av 1990-talet, omfattar tolv linjer på totalt 112 kilometer med 1,7 miljoner resenärer dagligen. Den offentliga upphandlingen för förnyelsen har omfattat sex linjer.

Efter avslutad upphandling kommer bussoperatören SI18 att trafikera tre av dessa linjer – Suba, Calle 80 och Norte – med de 481 Scaniabussarna. De tas i drift under första halvåret 2019.

Beställningen omfattar 179 Scania ledbussar, K320 IA 6x/2 (320 hk) med kapacitet för 160 passagerare. Samtidigt levereras 302 dubbelledade bussar, Scania F340 HA 8×2 (340 hk) med kapacitet för 250 resenärer. Alla bussar kommer att karosseras av Busscar.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)