Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

92 nya bussar norr om Stockholm

28 ledbussar från Scania ingår i förnyelsen av bussflottan i norra Storstockholm. Foto: Transdev.

När Transdev på midsommaraftonen tar över busstrafiken i fyra kommuner i norra Storstockholm förnyas bussflottan där. Hela den nya bussflottan om 92 bussar i Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Vallentuna blir fossilfri och utgörs av biodieselbussar, etanolbussar och elbussar. VDL, BYD och Scania levererar bussarna.

– Det ska bli extra kul att få vara med och introducera elbussar i området. Vi har god erfarenhet av elbussar och är idag den kollektivtrafikoperatör som har flest elbussar i Europa. Vi vet att de uppskattas av både kunder och förare. De ger inte bara en renare miljö utan även tystare reseupplevelse och stadstrafik, säger Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB.

En av de elbussar som Transdev sätter in i midsommar under produktion vid BYD:s fabrik i Ungern. Foto: Ulo Maasing.

Elbussarna från BYD byggs, som vi nyligen rapporterade, på BYD:s fabrik i Ungern.

Förutom de fem 12-meters elbussarna från BYD kommer 59 av bussarna att vara 12,7 meter långa VDL Citea samt 28 Scania CityWide ledbussar.

Samtliga bussar är tillgänglighetsanpassade och erbjuder bättre komfort för resenärerna med USB-uttag vid varje säte, gratis WiFi och kundinformation via skärmar som kan uppdateras i realtid.

Bussarna är också utrustade med sensorer för att öka säkerheten och har en avancerad IT-infrastruktur som utvecklats i samarbete med Hogia. Det nya ledningssystemet omfattar bland annat sekundpositionering, passagerarräkning, prognoshantering, talkommunikation och förändring av körväg. All data utväxlas i realtid mellan backoffice och förare.

Med den nya lösningen kommer Transdev ha en samlad bild av trafiken i alla led. Före, under och efter resan kommer förare och resenärer få tillgång till förbättrad information vid förändringar – allt för att ge resenärerna en så bra resa som möjligt.

Transdev tar över trafiken i Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Vallentuna på uppdrag av Trafikförvaltningen från och med 21 juni 2019 och tio år framåt. I kontraktet ingår också den lokala anslutningstrafiken för Arlanda flygplats där närmare 20 000 personer arbetar varje dag.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)