Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Statligt stöd till BRT i Järfälla

I Barkarbystaden i Järfälla görs en stor satsning på att utveckla autonoma bussar i reguljär kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Satsningen på en BRT-linje i Järfälla nordost om Stockholm får statligt stöd. När Trafikverket häromdagen beslutade om vilka infrastrukturprojekt för kollektivtrafik och cykel som ska få stöd enligt stadsmiljöavtalen tillhörde BRTT-satsningen i Barkarbystaden och Järfälla vinnarna. Vi har tidigare rapporterat om de 1,5 miljarder i statligt stöd som Trafikverket klubbade på måndagen.

Den unika kollektivtrafiksatsningen i Barkarbystaden, som väcker stort internationellt intresse, får 25 miljoner i statligt stöd. Det innebär att Trafikverket medfinansierar satsningen med 50 procent, vilket är maximal utdelning för statlig medfinansiering av infrastruktur. Satsningen innebär bland annat självkörande, autonoma, bussar – både små och stora.

– Med den här finansieringen får vi en möjlighet att förbättra trafikmiljön för både kollektivtrafiken och bilisterna och för befintliga och framtida Järfällabor, säger Emma Feldman(M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– Vi är stolta över den unika samverkan vi har skapat tillsammans med Järfälla och Region Stockholm som möjliggör en helt ny typ av kollektivtrafik i det framväxande Barkarbystaden. Trafikverkets beslut visar att de tror på vår samverkan och vår kollektivtrafiklösning som ett sätt att främja hållbara stadsmiljöer, säger Jonas Kempe, marknadschef och vice vd för Nobina Sverige.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)