Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverige nästan lika stort som Tyskland i fjol

Tvåan och ettan på den tyska elbussmarknaden i fjol: Solaris och Mercedes-Benz. Foto: Ulo Maasing.

Mercedes-Benz och Solaris toppar listan över nyregistrerade elbussar i Tyskland förra året. Men nyregistreringarna av elbussar i Tyskland var under 2019 endast marginellt större än i Sverige. Totalt 171 nya elbussar registrerades i Tyskland under 2019. I Sverige var det 160 enligt de siffror som bussmagasinet.se har sammanställt. Bilden av leverantörer skiljer sig  stort mellan de båda länderna.

Enligt siffror från Omnibus News, som bygger sina siffror på sammanställningar från Chatrou CME Solutions, var den största leverantören av elbussar i Tyskland 2019 Mercedes-Benz med sin eCitaro som registrerades i 84 exemplar. Därmed fick Mercedes-Benz 49 procent av den tyska elbussmarknaden.

På andra plats kom Solaris med 47 elbussar och en marknadsandel på 27,5 procent. Trea i Tyskland kom VDL med 21 elbussar och en marknadsandel på 12,3 procent.

MAN och Sileo hade vardera åtta nyregistrerade elbussar och Heuliez två.

Enligt Chatrou CME Solutions dominerades den europeiska elbussmarknaden förra året av tre tillverkare: holländska VDL, kinesiska BYD samt polska Solaris.

Bilden i Sverige ser helt annorlunda ut än i Tyskland med BYD som helt dominerande leverantör av elbussar. BYD hade i fjol i Sverige 69 nyregistrerade elbussar, vilka inte alls syns i Bil Swedens begränsade statistik. På andra plats kom VDL med 38 elbussar och på tredje Volvo med 36 elbussar. De kompletta siffrorna för Sverige hittar du genom att klicka här.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)